Dijital dönüşümü açıklayan 10 big data kullanım alanı!

Analytics Insights tahminlerine göre, teknoloji pazar büyüklüğünün 2020'de 193,5 milyar dolardan 2023'te 301,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Büyük veri; günlük pazarlama optimizasyonu, özelleştirilmiş tahminler, hayati izleme, iyileştirilmiş bankacılık, eğitim ve operasyonel tahminlerin desteklenmesi için giderek daha fazla kullanılıyor. Analytics Insight, dijital dönüşümü açıklayan 10 Büyük Veri kullanım durumlarının özel bir listesini sunuyor.

Bankacılık

Bankalar büyük finansal bilgileri güvenli tutmak için Büyük Veriyi kullanır. Bu Büyük Veriler, dolandırıcılık işlemlerini tespit etmek ve gerçekleşmeden önce önlemek için birikmiş paradan kredi kartı alımlarına kadar harcama kalıpları için analiz edilir. Kartınızı yüksek değerli bir satın alma işlemi için kullanıyorsanız, işlemin gerçek olduğundan emin olmak için bankanızdan bir çağrı/posta alabilirsiniz.

Ayrıca çoğu banka bu Büyük Verileri kimlik hırsızlığını tespit etmek için kullanmaktadır. Müşterinin kartının çalınıp çalınmayacağını ve dondurulmasının gerekip gerekmediğini belirlemek için son satın alımları sormak üzere müşterileriyle iletişime geçebilirler.

Çevrimiçi alışveriş

Perakende sektöründeki Büyük Veri, tüm sektörde ciddi bir değişikliğe yol açmıştır. Perakendeciler, müşterinin alışverişe başladığı andan itibaren Büyük Verilerden yararlanır. Büyük Veri, ziyaret edilen web sayfaları, çerezler ve geçmişi küratörlü alışveriş deneyimleri için izler, perakendecilere sunduklarını optimize etmelerini sağlayan bilgilerin bir kısmını verir.

Hayati izleme

Sağlık saati gibi cihazlar günlük aktiviteyi ve uykuyu izler. Sağlık ve zindeliği kontrol altında tutmanın harika bir yoludur. Büyük Veri, yaşam tarzlarımızı değiştirmek için teknolojiyle entegre olur ve koronavirüs pandemisiyle mücadele eden sağlıklı alışkanlıklarımızı sürdürmemizi sağlamak için bağışıklığımızı, kendimizin izlemesine yardımcı olur.

Enerji tüketimi

Akıllı IoT cihazlarıyla birlikte Büyük Veri, akıllı sayaçların enerji tüketimini kendi kendini düzenlemelerine olanak tanıyarak verimli enerji kullanımı sağlar. Bu akıllı sayaçlar, tüm kentsel alanlardaki sensörlerden veri toplamak için kurulur. Belirli bir zamanda enerjinin nerede geri çekildiğinin ve akışlarının en yüksek olduğunu belirlerler, özellikle verilen ağ boyunca enerjinin verimli dağılımını sağlamak için enerjiyi en çok ihtiyaç duyulan yerlerde tüm şebekeye eşit olarak dağıtırlar.

Lojistik

Büyük Veri, lojistiği sorunsuz bir şekilde çalışacak şekilde düzenler. Uçuşları planlamak, mevsimsel dalgalanmalara göre koltuk talebini tahmin etmek, en son toplumsal eğilimlere veya olaylara dayalı rekabet analizi yapmak ve hava durumu verilerine dayalı uçuş gecikmelerini tahmin etmek için ulaşımda yaygın olarak kullanılır. Büyük Veriler ayrıca, mevcut kullanım ve filo dağıtımlarına dayanarak gelecekte gerekli olacak uçak sayısını doğru bir şekilde tahmin etmek için konuşlandırılır.

Dijital reklamcılık

Veri bilimi ve Büyük Veriler dijital pazarlama spektrumunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Reklam panolarının potansiyel müşterilerini çekmelerine yardımcı olmak için veri bilimi algoritmalarından yararlanan dijital reklam panoları, havaalanlarında ve farklı web sitelerinde sırasıyla afişleri görmek mümkün. Kullanıcının geçmiş davranışına ve dijital ayak izlerine göre hedeflenen dijital reklamlar, geleneksel reklamlara kıyasla daha yüksek bir tıklama oranı sağlar.

Sağlık hizmeti

Sağlık, her gün büyük miktarda veri üreten başka bir endüstridir. Büyük Veri, gereksiz tanı koyma şansının daha az olması nedeniyle tedavinin maliyetlerini azaltır. Salgın hastalık salgınlarını tahmin etmeye ve ayrıca önlenebilir hastalıklardan kaçınmak için ne gibi önleyici tedbirlerin alınabileceğine karar vermede yardımcı olur. Hastalara, aynı ilacın geçmiş sonuçlarını araştırdıktan sonra tanımlanan ve reçete edilen kanıta dayalı ilaç verilebilir. 

Müzik ve Eğlence

OTT ve isteğe bağlı müzik platformları, beğeneceğini düşündüğü yeni içerikleri ve müziği önermek için kullanıcının müzik-eğlence tercihlerini analiz eden tahmini makine öğrenme algoritmalarını formüle etmek için Büyük Veriler kullanır.

Güvenlik

Büyük Veriler kolluk kuvvetlerinin bir sonraki suçun nerede olabileceğini bilmelerine ve kaynaklarının yeniden konuşlandırılmasına izin vermelerine yardımcı olmak için belirleyici bir rol oynamaktadır. Tahmin algoritmalarına beslendiğinde büyük miktarda Büyük Veri, hangi birimin suçları ortaya çıkmadan önce önlemek için ekstra subaylara ihtiyaç duyabileceğine yardımcı olabilir.

Büyük Veri evleri de güvende tutmaya yardımcı oluyor. Evde bulunan bir güvenlik sistemi, kullanıcıyı herhangi bir şüpheli etkinlik için uyarmak üzere sistem tarafından algılanan tuzakları anında analiz edebilen bir operatör veritabanına bağlanır. Bazı güvenlik sistemleri, kullanılmadığı zamanlarda ev ışıklarını, TV ve diğer elektrikli cihazları yöneterek akıllı elektrik yönetimi de yapabiliyor.

Eğitim

Eğitim endüstrisi öğrenciler, fakülte, dersler, sonuçlar vb. bakımından Büyük Veri deposudur. Bu verilerin düzgün bir şekilde incelenmesi ve analizi, eğitim kurumlarının çalışmasını ve operasyonel etkinliğini geliştirmek adına kullanılabilecek değerli bilgiler sağlamak için etkilidir. Her öğrencinin kayıtlarının açıklayıcı bir analizi; her bir öğrencinin kariyer hedeflerine uygun kişiselleştirilmiş bir çalışma programı planlamak için ilerlemesini, ilgi alanlarını, güçlü ve zayıf yanlarını anlamaya yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu