En çok talep gören 6 teknoloji mesleği

Uzman işe alım firması Hays'e göre COVID-19, teknolojiye daha fazla güvenilmesine yol açtı ve bu da teknoloji sektöründeki çeşitli roller için talepte keskin bir artışa neden oldu.

Hays’in raporu, COVID-19’un neden olduğu kesintiye yanıt olarak kuruluşların teknoloji hedeflerini ve stratejilerini yeniden önceliklendirmek zorunda kaldığını ortaya koyuyor. Rapora göre pandemi, teknolojiye daha fazla güvenilmesine yol açtı ve bu güven teknoloji sektöründeki çeşitli roller için talepte artışa neden olmaya devam ediyor.

Önümüzdeki dönemde en çok talep görecek 6 teknoloji sektörü ve işi ise şöyle olacak:

1. Siber Güvenlik

İlgili Makaleler

Siber suçlardaki hızlı artış nedeniyle iş liderleri arasında en önemli öncelik haline gelen siber güvenlik harcamaları giderek artıyor. Pek çok güvenlik sorununun ortaya çıkmasında uzaktan çalışma zorunluluğu da etkili oldu.

Rapora göre, önümüzdeki 12 ay içinde küresel siber güvenlik yetenek açığını kapatmak için tahmini 3,1 milyon profesyonele ihtiyaç duyulacak. Bu nedenle siber güvenlik, 2021’de teknoloji profesyonelleri için güvenlik operasyonları, yönetişim, risk ve uyumluluk, kimlik ve ayrıcalıklı erişim yönetimi, bulut güvenliği ve mimari de dahil olmak üzere en hızlı büyüyen işleri oluşturacak. Ekipler genişledikçe de bilgi güvenliği yöneticisi gibi liderlik rolleri çoğalacak.

2. Bulut çözümleri

Tüm sektörler, hibrit çalışmaya olanak tanımak için bu yıl geniş çapta bulut çözümlerine geçiyor. Pandeminin başlangıcındaki ilk geçişler ise tüm çalışanların mümkün olan en kısa sürede çevrimiçi olmasını sağlamak için çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu da kuruluşların artık sistemlerinin sağlam ve olması gerektiği kadar optimize olmasını sağlamak zorunda olduğu anlamına geliyor. 

Rapor, bulut Mühendisleri ve bulut mimarlarının 2021’de en iyi teknoloji işleri arasında olmasını bekliyor.

3. Veri bilimi

Karmaşık verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması, kuruluşların bilgiye dayalı ve zamanında kararlar almasına yardımcı olduğundan veri biliminin oynadığı rol son yıllarda önemli ölçüde arttı. Bunu başarmak için veri bilimcileri, makine öğrenimi algoritmalarının güçlü bir şekilde anlaşılması, veri modellerinin oluşturulması ve işle ilgili sorunları belirleme ve uygun çözümler önerme yeteneği gibi becerilerden ve bilgilerden yararlanıyor. 

Çalışmaya göre veri analistleri ve veri bilimcileri, önümüzdeki 12 ay boyunca en sıcak teknoloji işleri listesinde üst sıralarda yer alacak. Öyle ki Dünya Ekonomik Forumu’nun “2020 Mesleklerin Geleceği” raporu, veri analistleri ve veri bilimcileri tüm sektörlerde talepte artan en önemli iş rolleri olarak listeledi.

4. DevOps

DevOps, kuruluşların uygulamaları ve hizmetleri yüksek hızda sunmalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynuyor. DevOps mühendisleri ise genellikle yazılım üretimiyle çalışıyor ve yazılımdaki verimsiz alanları belirlemek için kod sürümlerini izliyor. Rol sadece izleme ve sorun giderme yazılımını değil, aynı zamanda düzenlemeyi veya yeniden yapılandırmayı da içeriyor. 

DevOps’un öneminin 2021’de de değişmeyeceğini gösteren rapor, bu alanda platform, yapı ve güvenilirlik mühendisleri gibi görevlerin talep edilen işler olmaya devam edeceğini söylüyor.

5. Yazılım geliştirme

Geliştiriciler, kuruluşların başarılı bir şekilde geçiş yapmasına ve kökten değişen pazarlara uyum sağlamasına yardımcı olacak yeni ürünler, araçlar ve hizmetler oluşturmada çok önemli. Talep, yalnızca daha ağır teknolojiyi geliştirebilen arka uç geliştiricileri değil, aynı zamanda oluşturulan herhangi bir ürünün hem tasarım hem de yapım açısından kullanımı ve gezinmesinin kolay olmasını sağlayan UX dahil ön uç geliştiricileri de içerecek.

Rapora göre, tüketicilerin bu yeni dünyada her zaman ihtiyaç duyacakları temel ürünleri, hizmetleri veya araçları sağlayan kuruluşlar, teknoloji organizasyonları için çalışan geliştiricilere talebini artıracak. 

6. Değişiklik yönetimi

Birçok kuruluş yeni teknolojiyi benimsemek zorunda kaldı. Pandemi birçok teknolojik eğilimi hızlandırdığından, bu değişikliğin başarıyla yönetilmesi kritik önem taşıyor. Kuruluşlar ister kendi çözümlerini oluşturuyor, ister bunları satın alıyor veya her ikisinin bir karışımını kullanıyor olsun, çevik metodolojiye sahip insanlar gerekli olacak.

Tüm bunları mümkün kılan değişim kolaylaştırıcıları ve değişim yöneticileri, her şeyi analogdan dijitale taşıdıkları için gözde mesleklerden birisi olacak.

Geçtiğimiz yıl yalnızca teknoloji dünyasında değil, bir bütün olarak çalışma dünyasındaki dinamiklerde büyük bir değişim görüldü. Hays’e göre, kuruluşların yeni çalışma çağında başarılı olabilmeleri için bu 6 alanda donanımlı olmaları şart. Bu yıl zorunlu hale gelen beceriler ve işler ise önümüzdeki aylarda ve yıllarda talepte hızlanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu