Endonezya Başkanı’nın aşı sertifikası çalınınca veri güvenliği endişeleri arttı

Endonezya Başkanı Joko Widodo’nun aşı bilgileri sızdırılınca sağlık kayıtlarının ne kadar risk altında olduğu tekrar gündem haline geldi.

Veri güvenliği konusunda tehditler her geçen gün artıyor. Son olarak Endonezya Başkanı Joko Widodo’nun aşı bilgileri sızdırılınca sağlık kayıtlarının ne kadar risk altında olduğu tekrar gündem haline geldi.

1.3 milyon kullanıcı verisi tehlikede

Siber güvenlik uzmanları bir süredir Endonezya’daki internet güvenliğinin yetersiz olduğu konusunda uyarılarda bulunuyordu. Son olayda, başkanın kimlik numarasının da sanal ortama sızması endişeleri doğruladı. Resmi açıklama ise Endonezya’da kullanılan aşı takip programı Pedulilindungi üzerinden başkanın verilerilerinin çalındığını doğruluyor.

Bu olayın ardından birçok insan “Başkanın bile verisi çalınıyorsa ben nasıl güvende olabilirim?” şeklinde sorular yöneltmeye başladı. Dahası, aşı takip programına güven azaldı ve aşı karşıtları bu olayı önemli bir koza çevirdi.

İletişim Bakanlığı ise sızmış verilerin kimsenin eline geçmediğini, gerekli önlemlerin alındığını ifade etse de ciddi bir güven kaybı yaşanıyor. Siber güvenlik yazılım şirketi vpnMentor ise 1.3 milyon kullanıcı verisinin çalınmış olabileceğini belirtiyor. Endonezyalı uzmanlar dijital farkındalığın çok düşük olduğunu ve daha kötüsü, bilgisiz kişilerin veri tabanlarını yönetmesinin sonuçlarını yaşadıklarını söylüyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu