Engelliler için tasarlanan robot kafe

Tekerlekli sandalyelere uygun geniş ve ahşap tasarıma sahip kafe aynı zamanda engelli müşterilerin kendini rahat hissetmesini hedefliyor.

Japonya’nın Tokyo şehrinde Dawn isimli bir kafede Michio Imai isimli bir robot müşterileri karşılıyor. Yalnız ilginç olan nokta, Imai’nin 800 kilometre uzakta bulunan Hiroshima kentinde çalışan engelli vatandaşlar tarafından kontrol edilmesi. Penguene benzeyen, sevimli kafe robotu “Merhaba hoş geldiniz” derken aslında bu iletişimi kuran başka bir şehirdeki engelli bir kişi.

Farklı robotlar görev yapıyor

Geçtiğimiz sene paralimpik olimpiyatlarıyla açılması planlanan kafe, pandemi nedeniyle henüz yeni açılma fırsatı yakaladı. Tekerlekli sandalyelere uygun geniş ve ahşap tasarıma sahip kafe aynı zamanda engelli müşterilerin kendini rahat hissetmesini hedefliyor. Kafede yaklaşık 20 adet robot bulunuyor. Robotlar özel bir kamera ve mikrofona sahip. Bu sayede uzaktan iletişimde gecikme gibi sorunlar yaşanmıyor. Imai önce masalarda sipariş alıyor ardından farklı tarz daha büyük bir robot ise siparişi masaya getiriyor. Kahve yapan barista robot bile mevcut.

İletişimin gücü

Ory Laboratory isimli bir şirketin projesi olan bu kafe, engelleri ortadan kaldırmak ve iletişimin gücünden herkesin yararlanmasını amaçlıyor. Şirketin kurucusu ve bu parlak fikrin sahibi Kentaro Yoshifuji, “Çalışmak isteyen herkes ne yazık ki bir işe gidebilecek kadar şanslı değil. İnsanların içine kapanmasını istemiyorum. Bu nedenle müşteriler ve robotların arkasındaki engelli çalışanlar her konuda sohbet edebiliyor. Müşteriler ve çalışanlar kendilerini topluma ait hissediyorlar.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu