Eski işletim sistemleri nedeniyle milyonlarca kişi risk altında!

Eski işletim sistemleri Android cihazların hala 1/10'unu çalıştırdığı için milyonlarca kişi güvenlik riskiyle karşı karşıya.

Android akıllı telefonların yalnızca dörtte biri işletim sisteminin en son sürümünü çalıştırıyor. Eski işletim sistemleri Android cihazların hala 1/10’unu çalıştırdığı için milyonlarca kişi güvenlik riskiyle karşı karşıya.

Çoğu kullanıcı için amiral gemisi telefona yükseltme davranışı artık devam etmiyor çünkü cihazlarını daha uzun süre kullanmayı tercih ediyorlar. Ancak eski Android cihazlar artık Google’dan en son güvenlik güncellemelerini almadığından kullanıcıları riske atıyor.

NetMarketShare’den alınan yeni verilere göre, geçen ay itibarıyla Android akıllı telefonların yalnızca dörtte biri Google’ın mobil işletim sisteminin en son sürümü olan Android 10’u çalıştırıyor. Ayrıca, akıllı telefonların neredeyse yüzde 20’si Android 9.0 sürümünü kullanıyor. Cihazların yüzde sekizi ise Android 8.1 çalıştırıyor.

Google Android’in eski sürümlerini üç yıla kadar güvenlik güncellemeleriyle desteklemeye devam ediyor. Ancak bu süre dolduktan sonra kullanıcılar kendi başlarına kalıyor. Bu nedenle kullanıcıların cihazını yeni bir modele yükseltene kadar bir Android antivirüs uygulaması ile güvenliği sağlaması gerekiyor.

Güvenlik riski

Bu yılın başlarında bir tüketici derneği, dünya çapındaki Android kullanıcılarının yüzde 40’ının artık güvenlik güncellemeleri almadığını tespit eden bir rapor yayınladı. Bunun bir sonucu olarak, bir milyardan fazla Android cihazı bilgisayar korsanlığına karşı savunmasızdır.

Güvenlik güncellemeleri sona eren kullanıcılar, uzun süre kullanım için işletim sistemi yükseltmesini daha uzun süre alacak olan cihazlar tercih etmelidir.

Ömrünün sonuna gelmiş eski bir Android akıllı telefon kullananlar ise uygulamaları veya dosyaları indirirken ve tıkladığı içeriklere karşı dikkatli olmalıdır. Verilerin yedeklenmesi ve bir mobil antivirüs uygulaması kullanılması önerilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu