Estonya Dışişleri Bakanlığı’ndan Çin’e siber kınama

Estonya’nın temel eleştiri noktaları arasında Çin’in teknoloji anlamında tekele dönüşmesi ve siber tehdit unsuru olarak eylemlerine devam etmesi bulunuyor.

Estonya geçtiğimiz günlerde sert bir açıklamada bulunarak Çin’i siber bir tehdit unsuru olarak gösterdi. Yıllarca Rusya’nın otoritesi altında ezilen Estonya, benzer bir durumun dijital çağda Çin nedeniyle başka ülkelerin başına gelebileceğini belirtti.

Siber sessizlik

Estonya’nın temel eleştiri noktaları arasında Çin’in teknoloji anlamında tekele dönüştüğü ve adeta siber bir tehdit unsuru olarak eylemlerine devam ettiği bulunuyor. Raporda “Çin’in dış politikası diğer ülkelerin Pekin tarafından sessizleştirilmesine dayanıyor. Amerika ile arası açılan Çin, çözümü Batı ile Avrupa’nın arasını açmakta arıyor.” gibi ifadeler yer alıyor. Eleştirileri daha detaylı hale getiren Estonya, başka ülkelerin yerel zenginlerine ayrıcalık sağlayarak eşitsizlik yarattığı yönünde iddialarda bulunuyor.

Estonya hükümetine bağlı olarak çalışan Frank Jüris, “30 sene önce bağımsızlık mücadelesi verdiğimiz için bazı konularda daha hassas ve cesur olabiliyoruz. Ancak ortada bir zorbalık ve dayatma varsa buna göz yummamız mümkün olamaz.” diyor. Son dönemde Çin kaynaklı casusluk ve siber saldırılardan maruz kaldığını iddia eden ülkeler, bakalım Estonya’nın başlattığı akımın bir parçası olacak mı. Tabii Çin bu iddialara nasıl yanıt verecek göreceğiz.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu