Ev için işlevsel bir inovasyon: Robot raf

Küçük bir mutfak masası boyutlarındaki Caddie ve Retriever adlı robotlar, evdeki getir götür işlerini hallediyor.

Her gün robotik teknolojiler alanında yeni gelişmeleri görüyoruz. Ancak bunların çok azı gerçekten evlere girecek kadar işlevsel olabiliyor. Ancak Labrador Systems isimli şirket, sade bir tasarımla bu kuralı değiştirecek gibi görünüyor. Caddie ve Retriever ismi verilen robotlar küçük bir mutfak masası boyutlarında. Otonom özellikli bu robotlar evdeki getir götür işlerini hallediyor.

Yaşlılar ve engellilerin hayatını kolaylaştırmak

Yaklaşık 11 kilo taşıyabilen robotlar gün boyunca çalışıp gece şarj oluyor. Retriever modelinin taşıdıklarını indirme özelliği olsa da şirket, “A noktasından B noktasına istediğinizi taşıyın” diyerek mesajı direkt vermeye çalışıyor. Şirketin CEO’su Mike Dooley, “Robot dediğimizde aklımıza karmaşık işleri gerçekleştiren kompleks tasarımlardan uzak durmak istedik. Daha çok ileri yaşlılar ya da mobilite sorunları olanlar için etkili bir çözüm geliştirmeye karar verdik.” diyor. Dooley, tekerlekli sandalye ile hareket eden annesinden ilham aldığını da belirtiyor: “Bazen bir tabağı taşımak bile zorlu bir işe dönüşebiliyor. İşte robotlarımız burada devreye giriyor.”

Dooley ilginç bir arka plana sahip çok yetenekli biri. Lego’nun milyonlarca satan Mindstorms robotlarının tasarımında bulunan Dooley, iRobot isimli robot süpürge geliştiren şirkette de önemli görevlerde bulunmuş. Dooley, şu an için robotların rotalarının programlanması gerektiğini ancak ileride daha otonom ağırlıklı güncellemeler yapabileceğini düşünüyor. 2023 yılında piyasada olması beklenen robotların fiyatı 5000 ile 6500 dolar arasında olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu