F-16 uçuran yapay zeka, gerçek pilotları alt etti!

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA’nın yeni programı AlphaDogFight, uçaklarda otonom sürüş geliştirmeyi hedefliyor.

Savaş teknolojilerine yapay zekayı entegre etmek orduların en büyük hedeflerinden biri. Özellikle insansız hava araçlarından elde edilen başarıların ardından mühendisler ve geliştiriciler gözünü gerçek savaş araçlarını kullanan yapay zekaya dikmiş durumda.

Sanal savaş eğitimi

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı DARPA’nın yeni programı AlphaDogFight, uçaklarda otonom sürüş geliştirmeyi hedefliyor. Bir süredir üzerinde çalışılan program geçtiğimiz günlerde meyvelerini vermeye başladı. Yazılım tarafı Heron Systems isimli yapay zeka odaklı bir firma tarafından geliştirilen programda önce yapay zekadan oluşan uçaklar birbirine karşı sanal olarak savaştı. Defalarca yapılan test sonucunda kazanan uçak bu sefer yine sanal ortamda gerçek bir pilotun simülasyon ortamında kullandığı uçağı yenmeyi başardı.

Geleceğin orduları

DARPA’da program yöneticisi olarak görev yapan Dan Javorsek gelişmeyi heyecan vurduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Yapay zekanın büyük bir atılım yaptığı heyecan verici bir çağın kapısını araladık. İlk hedefimiz yapay zekaya olan güveni artırmak. Programda şunu gördük ki gerçek bir pilot, yapay zekanın uyguladığı akıl almaz hesaplara dayalı zorlu manevraların üstesinden gelmekte zorlandı. Eğer yapay zeka, gerçek bir pilotun saygısını ve takdirini kazanırsa doğru yoldayız demektir.”

F-16, bilindiği gibi modernizasyonlar sayesinde uzun yıllardır kullanılan savaş uçakları. Dolayısı ile pilotlar da F-35 gibi tartışma konusu olan yeni uçaklara göre aslında bu uçakla son derece ustalar. Hatta deyim yerindeyse gözleri kapalı uçabiliyorlar. Ancak özellikle g-kuvveti insan bedenini zorlarken yapay zeka bu tarz bir zorluk yaşamıyor. Tabii ki bu gelişme nedeniyle insan pilotlar önemini yitirmiş değiller. Özellikle filo olma, takım olarak hareket etme ve inisiyatif alma gibi özellik ve değerler (şu an için) insana mahsus.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu