Facebook, Avustralya’daki kullanıcıların haber içeriklerine erişimini durdurdu

Avustralya'nın internet platformlarını haber yayıncılarına doğrudan ödeme yapmaya zorlayan bir yasa teklifine misilli olarak Facebook, Avustralyalı kullanıcıların haber bağlantılarını paylaşamayacaklarını veya görüntüleyemeyeceklerini duyurdu.

Avustralya hükümetinin uygulamaya koymaya hazırladığı bir sosyal medya yasası, hükümet ile Facebook ve Google’ı karşı karşıya getirdi. Meclisten geçmeye hazırlanan yasada, Facebook ve Google’da yayınlanan içeriklerden Avustralyalı haber kuruluşlarının pay alması teklif ediliyor. Sosyal ağ ise Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin içerikleri kullanmaları için haber kaynaklarına ödeme yapmalarını gerektiren yasa teklifine misilleme olarak haberlere erişimi engelledi. Facebook ayrıca, Avustralya devlet kurumlarının Facebook sayfalarını da erişime kapattı. 

Sosyal medya devi tarafından yapılan açıklamada söz konusu yasa eleştirilerek, Facebook’un yayıncılarla olan ilişkisinin yanlış anlaşıldığı söylendi. Avustralya hükümeti ise Facebook’un bu hamlesiyle güvenilir bir şirket olduğuna dair inancın şüphe uyandırmaya başladığını açıkladı.

Yasadan etkilenmesi beklenen Google, teklifin yasalaşması halinde, Google Arama’yı Avustralya’da kullanıma sunmayı kaldırmaktan başka gerçek seçeneği olmadığını söylemişti. Avustralya’daki faaliyetlerini durdurma tehdidinin ardından Google, ülkenin en büyük haber kuruluşlarından olan News Corp ile anlaştı. Anlaşmaya göre Google’ın ana şirketi Alphabet, bir üyelik platformu geliştirecek ve reklam gelirlerini paylaşacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu