Facebook nefret söylemlerine karşı yapay zeka kullanımında başarısız mı?

Mark Zuckerberg algoritmanın yüksek oranda başarı sağladığını dile getirse de Facebook’un eski çalışanına göre, yapay zeka son derece başarısız.

Facebook üzerinde her gün milyonlarca ileti oluşturuluyor. Bunların platforma uygunluğu bireysel çabalarla bir yere kadar kontrol edildiği için devreye yapay zeka giriyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg kullandıkları algoritmanın yüksek oranda başarı sağladığını her fırsatta dile getiriyor. Ancak şirketin eski çalışanları Zuckerberg gibi düşünmüyor.

Sayılar arasındaki uçurum!

Özellikle politika ve din gibi konularda Facebook üzerinden büyük nefret kampanyalarının yürütüldüğünü görüyoruz. Facebook bundan rahatsız olduğu için sorunu yapay zeka ile çözmeye niyetli gözüküyor. Facebook politikası sanal şiddetin hiçbir türüne sıcak bakmıyor. Ancak Facebook’un eski çalışanı Frances Haugen’a göre yapay zeka aslında son derece başarısız. Zira Haugen’e göre mevcut yapay zeka algoritmaları nefret söylemlerinin sadece %2’sini engelleyebiliyor. Bu rakam Facebook verilerine göre %97 olarak kayıtlara geçiyor. Aradaki uçurum gerçekten merak uyandırıcı. Bu arada birçok akademisyen ve kuruluşun da Haugen gibi düşündüğü biliniyor. Örneğin Colour of Change isimli sivil toplum kuruluşunun başkanı Rashad Robinson, Facebook’un şeffaf olmadığını ve öne sürdükleri sayıların nereden geldiklerine dair net kaynak gösterilmediğinden şikayetçi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu