Facebook’un yeni hedefi ev robotlarını eğitmek

Sosyal medya ve yazılım devi Facebook, Habitat 2.0 isimli projesiyle geleceğin robotlarını eğitmek istediğini duyurdu.

Özellikle ev ortamında insanlarla bir arada yaşayıp çalışmak için geliştirilecek robotların yapay zekasını geliştirmeye talip olan Facebook, bu vizyona “Embodied AI” yani Yapay Zekanın Vücut Bulması ismini veriyor. Bu vizyona göre, yakın gelecekte robotlar alışveriş sepetini buzdolabında doğru yerlere ayırıp temizlik yapabilecek ya da bulaşıkları yıkayabilecek. Ancak göründüğü kadar kolay olmayan bu süreçte robotların karşına çıkabilecek sayısız ve tamamı hesaplanması mümkün olmayan engelleri insanlara sıkıntı yaratmadan aşması gerekiyor. Zaten bu da yapay zekanın işi olarak karşımıza çıkıyor.

Simülasyonun hızı

Yıllardır yapay zekaya yatırım yapan Facebook, görme engelli birinin sokaktaki yolculuğunu da robotlar ile yapmaya çalışıyor. Elbette ev ortamına göre dışarısı çok daha karmaşık bir yapıya sahip. Bugüne kadar daha çok gerçek robot deneyimlerinden kullanılan veri ile yapay zeka geliştiriliyordu. Ancak Habitat 2.0 ile Facebook, simülasyon ile süreci hızlandırıyor. İlk sürüme göre nesneleri çok daha iyi algılayan yapay zeka, bıçak çatal gibi görece tehlike arz eden nesneleri daha iyi tanıyor ve ona göre davranıyor.

Facebook araştırma görevlisi olara görev yapan bilim insanı Dhruv Batra, “900 saatlik bir çalışmanın sonunda ReplicaCAD isimli bir simülasyon dosyası hazırladık. İçerisinde 111 farklı yaşam alanı ve 92 farklı nesnenin olduğu bu yazılım, robotların kendini geliştirmesi için harika senaryolar oluşturuyor. Simülasyonda seçtiğimiz nesnelerin geometrisinden, dokusuna her detaya özen gösterdik.” diyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu