Farklı zeminlere göre vücudunu değiştiren robot: Dyret

Farklı ortamlara uyum sağlayan robot birbirine benzeyen yüzeylerde önceden edinmiş olduğu bilgiyi kullanarak daha hızlı hareket edebiliyor.

Dört bacaklı gelişmiş bir robot olan Dyret bacaklarının boyunu içinde bulunduğu ortama göre ayarlayabiliyor. Sürekli olarak farklı ortamlara uyum sağlayan robot birbirine benzeyen yüzeylerde önceden edinmiş olduğu bilgiyi kullanarak daha hızlı hareket edebiliyor. Norveç dilinde “hayvan” anlamına gelen Dyret, mühendislerin farklı çevrelere hızla uyum sağlayabilmesi amacıyla geliştiriliyor. Çünkü uzmanlara göre farklı durumlar için yeni robotlar tasarlamak yerine mevcut robotun farklı koşullara uyum sağlaması çok daha akılcı bir yöntem.

Adeta bir dört çeker

Tasarım ve mühendislik açısından oldukça zorlayıcı olan robotun adaptasyon süreci şimdilik sadece bacak boyu ve vücudundaki çok belirgin değişimlerden oluşuyor. “Şekil değiştirebilen robotlar yakın bir geçmişe kadar hayaldi. Ancak deneylerimiz sonucunda imkansız gözüken bir kapı araladık.” diyor uzmanlar. Önceden tahmin edilemeyen ya da sürekli değişim gösteren dağ, mağara ya da uzay görevlerinde kullanılması düşünülen Dyret, çimde ya da toprakta, buzda ya da çamurda kendini değiştirerek ilerleyebiliyor. Gelişmiş algılayıcı ve kameralarla donatılan robot, sürekli olarak gözlem yaparak etrafını ve özellikle adım attığı alanı tarıyor. Devamlı olarak öğrenmeye ve gelişime açık olan robot, bacak boyu dışında ayaklarının ve dizlerinin açısını da ayarlayabiliyor. Özellikle kum zeminlerde çok zorlanan robotlar, yeni yaklaşım sayesinde daha etkili yürüyebilecekler. Bu arada uzmanlar bacaklardan birinin aksaması ya da benzeri bir sorun yaşaması durumunda diğer bacakların durumu kurtaracak şekilde hareket edebileceğini de vurguluyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu