Gelişmiş süper yaylı robot 30 m sıçrayarak rekor kırdı

Yeni robot, gelecekteki uzay görevlerine fayda sağlayabilecek teknolojiyi kullanarak rekor kıran yüksekliklere ulaşabiliyor.

Zıplayan robotlar bir süredir ortalıkta dolaşıyor, ancak yeni bir tasarım, 30 metrenin üzerinde inanılmaz bir yüksekliğe sıçrayan ilk tasarım oldu. Rekor daha önce Boston Dynamics tarafından tasarlanan bir robottaydı. O robot 10 metre sıçrayabiliyordu.

Yerçekiminin 315 katı!

Birçok robotik ilerleme, milyonlarca yıl boyunca gelişen bitki ve hayvanların tasarımlarını kopyalayan biyomimetik yaklaşımlar etrafında toplanıyor. Bu özel robotun yaylanma özelliği araştırmacıların doğayı model almasının bir sonucu. Özellikle zorda kaldıklarında çekirge gibi hayvanların yaylanma özellikleri, yeni robota ilham veriyor.

Ancak robotun geliştiricisi UC Santa Barbara’da mühendislik profesörü olan Elliot Hawkes, bu yaklaşımı çok sınırlayıcı bularak doğanın sunabileceği en iyiyi aşmak istedi. Bunun için de küçük bir motor ve büyük bir yayı akıllıca bir araya getirerek maksimum kuvveti elde etti. Hawkes, karbon fiber yayların merkezinden dışına uzanan lastik bantlar eklemenin yayın gücünü artırdığını ve kırılmadan daha fazla gerilim eklenmesine izin verdiğini buldu. Sonuç, yerçekiminin 315 katı olan ivme! Uzmanlara göre bu, bir robotu Ay’da hareket ettirmenin benzersiz bir yolu olabilir. Hawkes, daha düşük yerçekimi ve çok az hava sürtünmesi nedeniyle, ay atlamalarının 125 metre yüksekliğe uçarken, bir kilometrenin yarısı kadar ilerleyeceğini hesapladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu