Geri dönüşüm yapan robotlar yükselişte

Robotlar işe yarayacak geri dönüşüm atıklarını ayrıştırıyor.

ABD, Virgina eyaletinde yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki örümcek görünümlü iki robot günlerdir çalışarak doğaya katkıda bulunmaya çalışıyor. İleri seviye bilgisayar görüntüleme teknolojisi ile donatılmış bu robotlar bitmek tükenmek bilmeyen çöp yığınları arasında işe yarayacak ve geri dönüşüme müsait olan atıkları ayırmakla meşgul.

Pandeminin riskini robotlar göğüslüyor

AMP Robotics firması tarafından geliştirilen bu robotlar aslında insanlar için son derece riskli bir işi yapıyor. Çünkü özellikle pandemi sonrası haklı olarak temizlik görevlileri bu tarz yığınlarda çalışmak istemiyorlar. Ayrıca işçilerin verimi robota göre haliyle düşük kalıyor. Firmanın CEO’su Matanya Horowitz, “Kimseyi binlerce maske içerisinde gönül rahatlığı ile çalışmaya zorlayamazsınız. Bu insani bir yaklaşım olamaz.” diyor. Bu arada Horowitz’in henüz 33 yaşında olduğunu ve çocukken hayran olduğu Transformers çizgi filminden ilham aldığını belirtelim.

Satın almak yerine kiralama seçeneği

Colorado merkezli firma son 3 yıl içerisinde bu robotlardan 100 tanesini ülke çapındaki geri dönüşüm merkezlerinde kiralıyor. 300 bin dolara satılan robotlar aylık olarak 6 bin dolara kiralanabiliyor. Bu da işçilerle kıyaslandığında geri dönüşüm merkezlerine ya da belediyelerine uygun bir teklif olarak geliyor. 2019’a kadar 10 milyon dolar gelir elde eden AMP, bu yıl içerisinde gelirini iki katına çıkartarak 20 milyon dolara ulaşmayı başardı. Zaten birçok ekonomi dergisinin AMP Robotics’i yapay zeka ve otomasyon kategorisinde geleceğin yıldızları kategorisinde değerlendirmesi de tesadüf değil.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu