Global BT harcamaları azalacak fakat iyileşme daha hızlı olacak!

Gartner'ın yeni rakamlarına göre, küresel BT harcamalarının 2020'de %7,3 oranında azalması bekleniyor.

Analist firması Gartner, segmentteki harcamaların mevcut nakit akışı kısıtlamalarına rağmen yıl içinde hala 3.5 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyor. Gartner araştırma başkan yardımcısı John-David Lovelock yeni sonuçlar hakkında “Genel olarak BT harcamalarının 2020’de hala keskin bir düşüş göstermesi ancak ekonomiden daha hızlı ve daha sorunsuz bir şekilde iyileşmesi bekleniyor.” şeklinde açıklama yaptı. Lovelock, özellikle elindeki nakit miktarı daha az olan CIO’ların 2020’nin başında tahmin ettiklerinden daha dijital olmayı planlamaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Gartner’a göre toplam BT harcamaları 2020 yılında 3,5 trilyon dolara ulaşacak ve tüm segmentler 2020’de düşüş gösterecek. Sektör 2020’ye kadar maliyet harcamalarını önemli ölçüde azaltmaya devam edeceği için en zor isabet segmenti cihazlar olacak. Cihazlarda harcamanın 2020’de %16,1 oranında azalması bekleniyor. İşletmeler COVID-19 yanıtı için iş sürekliliği planları uyguladıklarından, evden çalışma geçici bir şekilde artsa da cihazlara yapılan harcamanın yakın bir zamanda 2019 seviyelerine dönmesi beklenmiyor.

Gartner, pandemik yanıtı üç aşamada gördüğünü, işletmeler ikinci aşamaya girdiğinde “iyileşme” BT projelerini biriktireceğini ve bu projeler için daha az nakit kullanacaklarını söylüyor. Sonuç olarak, CIO’lar başlangıç ​​maliyetlerini düşürmek için abonelik ürünleri ve bulut hizmetlerine harcama yapmaya yönelecek. Hizmet olarak altyapının (IaaS) 2020’de %13,4’ten 50,4 milyar dolara ve 2021’de %27,6’dan 64,3 milyar dolara çıkması bekleniyor. Devam eden işyeri iş birliği gereksinimleri, en son tahminlere göre 2020’de %46,7 artacağı öngörülen bulut tabanlı konferanslarda sürekli son kullanıcı harcamalarını artıracak.

Lovelock, “Karantina kısıtlamalarının hafifletilmesiyle birçok işletme yakında bazı nakit akışı kısıtlamalarının kolaylaşmasına ve CIO’ların BT’ye tekrar harcama yapmaya devam etmesine izin veren daha yüksek bir gelir kesinliğine geri dönecek. Bu duraklama ve yeniden başlatma, büyümeyi 2020’den 2021’e itecek. Üst düzey BT harcamalarının sorunsuz bir şekilde ‘toparlanması’ bazı ülkelerde, sektörlerde ve pazarlarda çok çalkantılı bir toparlanmayı maskeliyor.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu