Gönüllüler Ruslara ulaşmak için sansürü kırmaya çalışıyor

Dünyanın dört bir yanından gönüllüler, Kremlin'in Ukrayna'daki savaşla ilgili sansürünü kırmaya çalışarak alışılmadık şekillerde Rus vatandaşlarına ulaşıyor.

Rusya savaş nedeniyle internet ortamında izole hale geliyor. Gerek birçok ülkenin Rus sitelerini yasaklaması gerekse Putin’in Rusya’yı bir “intranete” çevirme çabası vatandaşları zorluyor. Dünyanın dört bir yanından gönüllüler, Kremlin’in Ukrayna’daki savaşla ilgili sansürünü kırmaya çalışarak alışılmadık şekillerde Rus vatandaşlarına ulaşıyor. Kendisine Jan diyen bir siber güvenlik uzmanı, Rusya’daki rastgele insanlara ulaşmak için kurduğu bir web sitesinin kendisini Kremlin’in hedef tahtasına koyduğunu söylüyor. Kullanıcılar, 50 milyondan fazla kez web sitesini tıkladı ve Ukrayna’daki savaş hakkında önceden hazırlanmış mesajlar gönderdi. Örneğin: “Putin şehirlere ve çaresiz insanlara saldırıyor. Yalan söylüyor.”

Jan, “Barışçıl bir diyalog başlatmak istiyoruz. Bunun için Rusya’daki insanların Ukrayna’daki savaşla ilgili gerçeği bilmeleri gerekiyor.” diyor. Rusya bilindiği üzere savaşla ilgili kendi anlatısına karşı çıkan bilgilerin yayılmasını esasen suç haline getirdi. Çoğu bağımsız medya kapandı. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları engellendi. Soğuk Savaş sırasında ABD, Kremlin’in sansür duvarını radyo programları ve balonlarla taşınan anti-komünist broşürlerle kırardı. Bugün ise “Call Russia” isimli site benzer bir görevi üstleniyor. Call Russia’nın yaratıcılarından Paulius Senuta, “Çoğu insan gerçeği öğrenmek istemiyor. Yine de kimse çok sayıda insanın ölmesine razı değil.” diyor. Senuta ve diğer kampanyacılar, sonunda savaşın sona ermesine yardımcı olacaklarını umarak, savaşın gerçeklerini paylaşmak için Ruslara ulaşmaya devam edeceklerini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu