Google, 40 milyon dolardan fazla para cezasına çarptırıldı!

Google, tüketicileri konum verileri toplama konusunda yanıltan Android ayarları üzerinden yaklaşık 40 milyon ABD doları cezaya çarptırıldı.

Teknoloji devi Google, son zamanlarda sürekli dava haberleriyle gündemde. Şirket, Avustralya’da yaklaşık beş yıl öncesine dayanan uygulaması nedeniyle davalık olmuştu. 2021 mahkeme kararında tüketicileri konum verileri toplama konusunda yanılttığı tespit edilen Android ayarları üzerinden 60 milyon Avustralya Doları (yaklaşık 40 milyon ABD Doları) tutarında bir yaptırıma maruz kaldı.

Ekim 2019’da Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) tarafından Google ve Avustralya’daki yan kuruluşu aleyhine dava açılmıştı. Komisyon, teknoloji devini Android telefonlarda kişisel konum verilerinin toplanması ve kullanımı hakkında tüketicilere yanıltıcı beyanlarda bulunduğu için mahkemeye verdi. Google’ın Nisan 2021’de “Konum Geçmişi” ayarı ile Avustralya’nın Tüketici Yasasını ihlal ettiğini mahkeme tespit etti. Bunun yanında ‘Web ve Uygulama Etkinliği’ adı verilen başka bir ayar da Google’ın Android kullanıcılarının konum verilerini almasını sağlıyor.

ACCC başkanı Gina Cass-Gottlieb, “Mahkeme tarafından bugün uygulanan bu önemli ceza, dijital platformlara ve irili ufaklı diğer işletmelere, verilerinin nasıl toplandığı ve kullanıldığı konusunda tüketicileri yanıltmamaları gerektiğine dair güçlü bir mesaj gönderiyor.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu