Google ve Apple arasındaki şaşırtıcı iş birliği!

Savcılar, bu anlaşmaların rekabeti yasa dışı bir şekilde kısıtladığını söylüyor.

ABD’de mahkemede, Google’ın arama motoru olarak öne çıkmak için ne kadar ödeme yapmaya hazır olduğuna dair yeni bir detay ortaya çıktı. Teknoloji devi, kendisine yöneltilen tekel iddialarını savunuyor. Google adına tanıklık yapan bir uzman, Apple’ın Safari web tarayıcısında elde ettiği reklam gelirinin %36’sını iPhone üreticisine gönderdiğini söyledi.

İki şirket arasındaki ilişki, tekel davasının merkezinde yer alıyor. Savcılar, bu anlaşmaların rekabeti yasa dışı bir şekilde kısıtladığını söylüyor. Google’ın baş avukatı, Apple’a gönderilen reklam gelirinin belirli payının açıklanması üzerine “görünürde rahatsızlık duyduğu” Bloomberg tarafından bildirildi.

Google, çevrimiçi aramalardaki hakimiyetinin üstün bir ürün olmasından kaynaklandığını savunuyor. Google ile ABD Adalet Bakanlığı arasında geçen yüksek riskli dava Eylül ayında başladı. Ticari sırları korumak amacıyla pek çok duruşma kamuoyundan gizlendi. Ancak bazı detaylar ortaya çıktı. Toplamda, Google varsayılan arama motoru olarak kurulmak için Apple, Samsung ve Mozilla dahil olmak üzere diğer şirketlere 26 milyar dolardan fazla ödeme yaptı, duruşmalarda duyulan ifadelere göre.

Google, Safari, Apple,
Google, Safari, Apple,

Wall Street analistleri, bunun Apple için tek başına 18 milyar dolardan fazla olduğunu tahmin etti. Chicago Üniversitesi profesörü Kevin Murphy, Safari üzerindeki trafikten Apple’a Google’ın gönderdiği reklam gelirlerinin payını açıkladı ve Google ile ana şirketi Alphabet’in ödediği ağır meblağların piyasadaki sıkı rekabetin kanıtı olduğunu ifade etti ve bu, Google tarafından ileri sürülen argümanlardan biri.

Dava, Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve Microsoft patronu Satya Nadella da dahil olmak üzere bir dizi tanığın ardından önümüzdeki günlerde sona ermesi bekleniyor. ABD Adalet Bakanlığı’ndan savcılar, rekabeti engelleyen uygulamalara son verilmesi de dahil olmak üzere ağır cezalar talep ediyor.

Google aleyhine bir karar, şirketin bölünmesi gerçekleşmese bile teknoloji endüstrisi için büyük sonuçlar doğurabilir. Duruşmaları yöneten Yargıç Amit Mehta’nın, davaya gelecek yılın başlarında karar vermesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu