Güney Kore’den robotlara yeni beceriler kazandıracak “el” tasarımı

Güney Kore, Daegu Gyeongbuk Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (DGIST) yenilikçi bir el tasarımıyla robotların işlevini artırmayı hedefliyor.

Uzmanlar bugüne kadarki tasarımların en zayıf noktasının parmak eklemleri arasındaki kırılganlık olduğunu ifade ediyorlar. Esnek ve işlevsel bir robotik elin bugüne kadar darbeler karşısında genellikle büyük yara aldığı biliniyor. Yeni tasarımın ise kalıp silikon kullanarak bu sorunu gidermesi bekleniyor.

Akıllı endüstriyel robotlar

Elbette ki sadece kullanılan materyal dışında da DGIST’in yaptığı birçok yenilik var. Örneğin menteşe diye tabir edilen eklem yerleri, CFH denilen daha ensek bir yapıya bürüyor. CFH, X şeklinde üst üste binmiş metal parçadan oluşuyor. Bu da robotun gücünü kaybetmeden dayanıklı olmasını sağlıyor ve sürtünmeyi önemli ölçüde azaltıyor.

DGIST, BiyoRobotics ve Mekatronik Laboratuvarı başkanı Dongwon Yun, “Akıllı endüstriyel robotların insanlarla sorunsuz etkileşim içerisinde olmalarını istiyorsak onları hem dayanıklı hem de yüksek güç kapasiteli çözümler bulmak durumundayız. Açıkçası birbirlerini olumsuz etkileyen bu iki değişkeni avantaja çevirebilecek bir tasarımı gerçeğe dönüştürmüş durumdayız.” diyor. Yun, artık iyiden iyiye insan eli kadar hassas çalışabilen ancak bir o kadar da güçlü olan bu tasarımın yakın zamanda sağlık sektörü başta olmak üzere farklı alanlarda tercih edileceğine inanıyor. Ancak son aşamaya gelinmiş gibi gözükse de Yun, özellikle farklı materyallerin analiz işleminin tamamlanmadığını belirterek tasarımın daha da iyileştirmesi için çalıştıklarını belirtiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu