HarmonyOS otomobillere geliyor

Huawei’nin mobil cihazlar için geliştirdiği işletim sistemi HarmonyOS, otomobillerde kullanılmaya başlanıyor.

Huawei geçen yıl kendi mobil işletim sistemini duyurmuş ve ABD ambargosu sonrasında bu işletim sistemi ile ilgili faaliyetlerine hız vermişti. HarmonyOS (Hongmeng OS isimli işletim sisteminin sadece cep telefonu ve tablet gibi cihazlarda değil aynı zamanda televizyon ve otomobil gibi farklı ürünlerde de kullanılabileceği açıklanmıştı. Huawei bu konuda bir adım attı ve HarmonyOS işletim sisteminin otomobil sürümlerini tanıttı. Sürümler diyoruz zira birden fazla sürüm yer alıyor.

HarmonyOS otomobillere geliyor

İşletim sisteminin temem sürümünün adı Hongmeng OS olacağı açıklandı. Yani otomobillerde kullanılacak olan işletim sisteminin isminde bir değişiklik yapılmadı. Bu yeni işletim sistemi aracın kokpitiyle donanım sistemlerinin birbirinden ayrılmasını sağlıyor. Bu işletim sistemi ses optimizasyonu ve sesli etkileşim gibi özellikleri kontrol ediyor.

Bir diğer işletim sistemi ise AOS adı verilen yapay zeka destekli akıllı sürüş işletim sistemi. Buna ek olarak VOS isimli üçüncü bir işletim sistemi de ağırlıklı olarak motor kontrol ünitesine odaklanıyor. Tüm bunlara bir de Vehicle Stack adı verilen yazılım çerçevesi eşlik ediyor. Bu altyapı HarmonyOS ile çalışan araçlara yazılım geliştirilmesini sağlıyor.

Görüldüğü gibi yeni işletim sistemi Huawei ekosistemini otomobillerde de kullanmaya yönelik bir altyapı kurulmasına katkı sağlıyor. Yeni işletim sisteminin ne zaman kullanıma sunulacağı ise şimdilik belirsiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu