Hindistan’da yapay zeka gösterisi

Hindistan’ın Kolkata kentinde yer alan Emami Sanat Galerisi yapay zeka tarafından gerçekleşen bir sanat gösterisine ev sahipliği yapıyor.

29 yaşındaki Harshit Aggarwal’ın geliştirdiği yapay zeka, sanatçının hayal gücünü dışa vurmak için teknolojiyi seferber ediyor. Yaklaşık 6 yıldır yapay zeka ve sanatı birleştirmeye çalışan Aggarwal, nihayet Hindistan’ın bu doğrultuda ilk gösterisini yapmaya hazırlanıyor.

İnsan ve robot ilişkisi sanatsal boyuta taşınıyor

“İnsansonrası Dönemde Yapay İlham Perisi” isimli gösteri küratör Myna Kuherjee’nin katkılarıyla şekilleniyor. Kuherjee, “Teknoloji merkezli bir gerçeklik içerisinde bireylerin, toplumların ve ön yargıların nasıl değişebileceğini yorumlamaya çalışıyoruz.” diyor.

Serginin bir bölümü etkileşimli olacak şekilde düzenleniyor. GAN ismi verilen dinamik üretim ve öğrenme teknikleriyle zenginleştirilen yapay zeka, çevresindeki kişilerin çizimlerini anlamlandırabilecek kapasiteye sahip. İnsanların çizimleri doğrultusunda sanatsal üretimin değişeceğini söyleyen Kuherjee, her seferinde farklı bir gösteri izleneceğinin sözünü veriyor: “İnsan tarafından başlayan bir üretimin makine tarafından sanatsal bir dokunuşla şekillenmesi bizce heyecan verici bir gelişme. Ayrıca devamlılık ve sürdürülebilirlik gibi alt anlamlara da sahip bir etkileşimden bahsediyoruz.”

Hiç şüphesiz bu tarz oluşumların sanat camiasını heyecanlandırıp harekete geçirdiğini söyleyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu