Hindistan’daki salgın Apple’ı vurdu

Bilindiği gibi bir haftadan üzün süredir Hindistan'daki günlük vaka sayısı 300 binin üzerinde. Bu olağanüstü durum sonrası Hindistan'da fabrikaları bulunan teknoloji devleri de zor günler yaşamaya başladı. Bunlardan biri de Apple oldu.

Apple geçtiğimiz ay, şirketin Hindistan’da Foxconn’un Tamil Nadu fabrikasında en son akıllı telefonu iPhone 12 üretimine başladığını doğrulamıştı. Ama her şey planlandığı gibi gitmiyor. Reuters, Hindistan’da yaptığı araştırmalarda şu an bu üretimin yüzde 50 azaldığını duyurdu. Raporda, COVID-19 ile enfekte olan işçilerin görevlerinden ayrılmak zorunda kaldıkları ve bunun da üretimde düşüşe neden olduğu söyleniyor.

100’den fazla Foxconn çalışanının COVID-19 testi pozitif çıktığı ve şirketin Mayıs ayı sonuna kadar başkent Chennai’deki fabrikasında giriş yasağı uyguladığı iddia ediliyor. Fabrika bölgesinde yer alan habercilerden biri “Çalışanların dünden beri tesise girmesine izin verilmiyor. Çıktının yalnızca küçük bir kısmı tutuluyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Kaynaklar, fabrikanın kapasitesinin yüzde 50’den fazlasının kesildiğini ancak tesiste kaç işçi bulunduğunun belirsiz olduğunu iddia ediyor.

Reuters’a yaptığı açıklamada Foxconn şunları söyledi: “Çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğini en yüksek önceliğimiz olarak görüyor ve bu nedenle Hindistan’daki yerel yönetim ve halk sağlığı yetkilileri ile bizim ve tüm şirketlerin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için yakın bir şekilde çalışıyoruz.”

Üretim tesisinin bulunduğu eyalet olan Tamil Nadu, Hindistan’daki ikinci koronavirüs dalgasında da en çok etkilenen bölgelerden biri. Yayılmayı azaltmak için hükümet bu haftadan itibaren tam bir kapanma getirdi. Tamil Nadu’daki Foxconn tesisi, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon pazarı olan Hindistan pazarı için özel olarak iPhone üretiyor.

Foxconn’un koronavirüsten etkilenen tek üretici olmaması dikkat çekiyor. Nokia ve OPPO, bazı işçilerin COVID-19 testinin pozitif çıkmasından sonra Hindistan’daki fabrikalarda üretimi askıya aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu