HPE, Finlandiya’da 160 milyon dolarlık süper bilgisayar inşa edecek

Hewlett Packard Enterprise, on Avrupa ülkesindeki araştırma girişimlerini destekleyecek süper bilgisayar inşa etmek için bir sözleşme imzaladı. Projenin değeri ise 160 milyon doların üzerinde.

LUMI adlı süper bilgisayar Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İzlanda, Norveç, Polonya, İsveç ve İsviçre tarafından paylaşılacak. Finlandiya’nın CSC-BT Bilim Merkezi tesisinde barındırılacak süper bilgisayar, Avrupalı ​​araştırmacılara, özel ve kamu kuruluşlarına Ar-Ge’yi önemli ölçüde ilerletmeye yardımcı olacak. Üstelik sağlık hizmetleri, hava durumu tahmini ve yapay zeka destekli ürünler gibi alanlarda yeniliği teşvik edecek.

Teorik olarak 550 petaflop’un üzerinde performansa sahip olacak bilgisayar; sağlık hizmetleri, hava durumu tahmini ve yapay zeka gibi alanlarda araştırmaları desteklemek için kullanılacak. 1,5 milyon dizüstü bilgisayarın performansına eşdeğer cihaz, 2021’in ortalarında satışa sunulacak.

LUMI, HPE Cray EX süper bilgisayarları tarafından desteklenecek. Ayrıca modelleme, simülasyon, analiz ve AI iş yüklerinin kombinasyonu için derin öğrenmeyi gerçekleştirecek olan yeni nesil AMD EPYC CPU’ları ve AMD Instinct GPU’ları içerecek. Süper bilgisayar, şirketin Cray EX sıvı soğutmalı süper bilgisayar tasarımını temel alacak. Ağ oluşturma için HPE Slingshot anahtarlarını kullanacak ve özellikle süper bilgisayar ortamlarını hedefleyen Cray ClusterStor E1000 depolama sistemini kullanarak verileri tutacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu