HPE, uç bilgisayarı yörüngeye çıkarmak için NASA ortaklığıyla uzaya gidiyor

HPE’nin sistemi, astronotların araştırma projeleri için verileri daha verimli bir şekilde işlemesini sağlayacak.

Hewlett Packard Enterprise, astronotların araştırma projeleri için daha fazla işlem gücüne erişimini sağlamak adına Uluslararası Uzay İstasyonu’na özel bir uç bilgi işlem sistemini bu ay gönderecek.

HPE’nin sistemi daha yakın bir gelecekte, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların, araştırma projeleri için verileri daha verimli bir şekilde işlemesini sağlayacak. Şu anda, birçok bilgi işlem görevinin Dünya’daki sunuculara gönderilmesi gerekiyor, bu da astronotların veriler yere ulaşıp geri dönene kadar beklemesi gerektiği anlamına geliyor. Spaceborne Computer-2 ise selefinin iki katı işlem gücü ile istasyonda daha fazla görevin gerçekleştirilmesini sağlayacak ve böylece araştırmayı hızlandıracak.

HPE’nin istasyona göndermesi planlanan sistem, Spaceborne Computer-2 olarak adlandırılıyor. The original Spaceborne Computer, 2017’de piyasaya sürülmüştü. HPE’ye göre bu yeni sürüm, iki kat daha fazla bilgi işlem gücüne sahip ve makine öğrenimi modelleri gibi iş yüklerini hızlandırmak için grafik işlem birimleri içeriyor. Spaceborne Computer-2, büyük ölçüde HPE’nin ürün portföyünden temin edilebilen emtia donanımına dayanıyor. Sistem, yaklaşık 1.500 dolardan başlayan ProLiant DL360 sunucusunu, normalde fabrikalar gibi ortamlarda kullanılan birleşik bir altyapı cihazı Converged EL4000 Edge makinesiyle eşleştiriyor. 

Daha karmaşık bilim girişimleri, karasal bilgi işlem kaynaklarının kullanılmasını gerektirecektir. Bu gereksinimi desteklemek için HPE, Spaceborne Computer-2’yi Azure genel bulutuna bağlamak için Microsoft ile iş birliği yaptı. Sistem üzerinde çalışan uygulamalar, donanım açısından en yoğun görevlerini yerdeki anten aracılığıyla Azure’a aktarabilecek.

Microsoft’un araştırma bölümünden ve kısa süre önce kurulan Azure Space grubundan uzmanlar ise entegrasyondan yararlanmak için çeşitli yollar araştırıyor. Şimdiye kadar ortaya çıkan bir fikir: Mars’taki toz fırtınalarının Kızıl Gezegen için gelecekteki görevleri nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlamak adına Dünya’da gözlemlenen toz fırtınalarını analiz etmek. Microsoft ayrıca, uzayda büyüyen bitkilerin gereksinimlerine ilişkin yeni içgörüler elde etmek için potansiyel fırsatlar görüyor.

HPE için NASA ile iş birliği, hızla büyüyen özel uzay sektöründe gelecekteki donanım anlaşmalarına bir adım atabilir. Spaceborne Computer-2’nin duyurusuyla bağlantılı olarak HPE, yörüngedeki uydularda kullanılmak üzere Edgeline birleşik altyapı cihazlarını güçlendirmek için OrbitsEdge ile birlikte çalıştığını söyledi. OrbitsEdge, bilgi işlem donanımını zorlu alan koşullarından koruyabilen bir uydu veri yolu çözümü sağlıyor.

HPE, sistem için çok sayıda potansiyel uygulama da geliştirdi. Bunlar, astronotların sağlığını izlemek için kullanılan X-ışını görüntülerini ve diğer tıbbi verileri işlemenin yanı sıra, istasyona kurulu birçok sensörden alınan ölçümleri analiz etmek gibi araştırma kullanım durumlarını içeriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu