IBM’in yeni Power10 yonga seti, matematik ve şifreleme devrelerini içeriyor

Bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen yıllık Hot Chips konferansında tanıtılan yonga, Samsung tarafından üretilecek. 

IBM, şirketin yapay zeka performansında 20 kata kadar artış sağlayacağını söylediği özel bir modül gibi birkaç yeni teknolojiyi bir araya getiren, kendi geliştirdiği sunucu işlemci serisine en son eklenen Power10 yongasını tanıttı. Neredeyse bir posta pulu boyutundaki çip, önceki nesil Power9 yongasında 12 çekirdek yerine 30 çekirdek halinde düzenlenmiş yaklaşık 18 milyar transistörü barındırıyor.

Samsung, IBM’in en son yongalarını, önemli verimlilik iyileştirmelerine dönüşmesi beklenen yeni yedi nanometre sürecine dayanarak üretecek. IBM, ilk analizin Power10 tabanlı sunucuların aynı enerji ayak izine sahip Power9 tabanlı bir makineye göre üç kat daha fazla iş yükü çalıştırabileceğini söylüyor. Ayrıca, yapay zeka modelleri ve şifreleme algoritmaları gibi özel iş yükü türleri için önemli hızlanma vaat ediyor.

Kuruluşta artan yapay zeka kullanımını desteklemek için IBM, Power10 yongalarını Matrix Math Accelerator adını verdiği sistemle donattı. Modül, matris işlemlerini hızlandırmak için tasarlanmış yerleşik bir donanımdan oluşan ve verileri analiz etmek için kullanılan bir tür matematiksel hesaplama makine öğrenimi modelidir. IBM, modülün yapay zeka çıkarımı için 20 kata kadar hızlı olacağını söyledi. Ek olarak, bir modelin halihazırda eğitildikten ve üretimde devreye alındıktan sonra, canlı veriler üzerinde gerçekleştirdiği işlemeyi etkinleştirmesinin beklendiğini belirtti.

Şifreleme cephesinde Power10 yongası, veri şifrelemeyi gerçekleştirmek için dört kat daha fazla AES motoruna ve özel devrelere sahip. IBM’e göre, kriptografi için optimize edilmiş ekstra silikon, iş kayıtlarını şifrelerken şirketler için %40’lık bir performans artışı anlamına gelecek.

Çip ile tanıtılan bir diğer yeni özellik, bellek başlangıcı olarak adlandırılıyor. Power10 yongası, sunucuların kaynaklarını birlikte çalışması daha kolay olan büyük bir merkezi bellek havuzunda birleştirmelerine izin vererek görevi basitleştirme vaadinde bulunuyor.

IBM, işlemcilerini temel alan sistemlerin ABD’deki en yüksek gelirli şirketlerin yaklaşık %80’i tarafından kullanıldığını söyledi. Yeni Power10 yongalarını ilk müşterilere örneklemeye başlayan şirket, 2021’in ikinci yarısında seri üretime başlamayı planlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu