İHA fırlatabilen dünyanın ilk AI gemisi

Gemi, gözlem araçlarıyla donatılmış düzinelerce hava, deniz ve dalgıç insansız hava aracı taşıyabiliyor.

Çin, okyanusta otonom olarak gezinmek için yapay zeka kullanan dünyanın ilk mürettebatsız drone gemisini piyasaya sürüyor. Pekin bunu resmi olarak bir deniz araştırma aracı olarak tanımlıyor. Ancak bazı uzmanlar geminin askeri bir gemi olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.

İnsansız platformlar “savaşın geleceği” olabilir

Gemi yapımcısı CSSC’ye göre, otonom gemi Zhu Hai Yun, yaklaşık 90 metre uzunluğunda. Gemi, gözlem araçlarıyla donatılmış düzinelerce hava, deniz ve dalgıç insansız hava aracı taşıyabiliyor. Şirket gemiyi “çağ açan” ve “dünyanın ilk akıllı insansız sistem ana gemisi” olarak tanımlıyor. Çin halihazırda dünyanın en büyük gemi yapımcısı ve bu tarz ileri teknoloji ürünlerle de “denizcilikte büyük bir güç” olmayı hedefliyor.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’ndeki China Power Project kıdemli üyesi Matthew Funaiole, bu gemiyle Çin’in asıl hedefinin veri toplamak olduğunu iddia ediyor: “Drone ana gemisi, Çin ordusu tarafından, birkaç ülkenin rekabet eden toprak iddialarında bulunduğu tartışmalı Güney Çin Denizi’nde istihbarat toplamak için de kullanılabilir. Sonuçta, son yıllarda Çin, denizler üzerinde giderek daha iddialı egemenlik iddialarında bulunup askeri varlığını güçlendiriyor.”

Çeşitli kaynaklar geminin yıl sonunda faaliyetlerine başlayacağına işaret ediyor. Gemi şu an denizde testlerine devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu