İngiliz istihbarat şefi, baskıcı dijital rejimlere karşı uyardı

GCHQ’nun direktörü ve İngiliz istihbarat şefi Jeremy Fleming, sanal dünyada Çin ve Rusya’nın birer tehdit olduğunu ileri sürdü.

GCHQ, İngiltere’nin siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükûmet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumu GCHQ’nun direktörü Jeremy Fleming, sanal dünyada Çin ve Rusya’nın birer tehdit olduğunu ileri sürdü. Fleming’e göre İngiltere’nin bu ülkelere karşı üstünlük sağlaması için kuantum bilişimine öncelik vermesi gerekiyor. Kuantum bilişim ile Fleming’e göre dijital kanunların oturtulması ve herkese eşit sanal bir demokrasinin gelecek için inşa edilmesi öncelikli hale getirilmeli.

Dev olmak mı dev kalmak mı?

“İngiltere tarih boyunca yayılmacı ve güçlü bir krallıktır. Fakat geçmişten gelen bu güç, gelecekte de bizi güçlü kılacak diye bir kural yok.” diyen Fleming bu sözleri geçtiğimiz günlerde gerçekleşen D10 toplantısında sarf etti. D10 ise G7 ülkelerine Güney Kore, Hindistan ve Avusturya’nın eklendiği ve özellikle Çin’e karşı dijital bir tavır alınması anlamına geliyor. İngiltere başbakanı Boris Johnson, Fleming’e fazlasıyla güveniyor. Hatta bu sözlerinin ardından Johnson, ülkede Çin teknoloji devi Huawei’in 5G altyapısını oluşturmasını yasaklamış alternatif arayışlara yönelmişti. Görünen o ki Fleming, Rusya ve Çin’in teknoloji çağını ve dijital özgürlükleri yeniden tasarlamaya çalıştığı konusunda da İngiliz hükumetini ikna etti: “Şu an Batı’nın yani ABD’nin teknolojik avantajı var. Aynı şekilde Çin ve Rusya da çok büyük atılım içerisinde. Avrupa ve İngiltere’nin bu teknolojilerden geri kalmaması için hızlı değişime bir an önce uyum sağlaması gerekiyor. Aksi halde baskıcı bir dijital rejimin herkesi fişlediği karanlık bir çağa doğru adım atabiliriz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu