İngiltere Ordusu ilk kez yapay zeka kullanıyor

Estonya’da yapılan Danimarka, Belçika, Estonya ve İngiltere’nin katılımıyla düzenlenen Bahar Fırtınası Tatbikatı ismi verilen eğitimde İngiliz Ordusu ilk kez yapay zeka kullanıldı.

Tatbikatta yapay zeka askerlere ve zırhlı araçlara çevre taraması yapıp veri ve istihbarat sağladı. Son dönemde artan askeri amaçlı otomasyon sistemleri kadar akıllı analiz işlemlerine de ağırlık veren İngiliz Ordusu, özellikle yapay zekanın sağladığı çevresel faktörlere dair gerçek zamanlı değişkenler sayesinde askerleri daha doğru koordine etmeyi hedefliyor.

Türünün ilk örneği

İstihbarat Başkanı General Johathan Cole, “Ordumuzda ilk defa böyle bir uygulamaya geçiyoruz. Bilişim sektörüden destek aldığımız ortaklarımızla beraber sonuçları heyecanla takip ediyoruz. Gelişen son teknolojiyi ordumuzla birleştirmek ve askerimizin zorlu görevlerine kolaylık sağlamak istiyoruz. Sonuçlar şimdiden beklentimizin çok ötesinde. Burada edineceğimiz dersleri planlarımızdan çok daha kısa süre içerisinde ordumuza entegre edeceğiz.” diyor. Tatbikatta kullanılan yapay zekanın tamamen bulut üzerinde ve fiziksel sunuculardan bağımsız çalışması dikkatleri çeken bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Kasım ayında savunma amaçlı Ar-Ge bütçesi önümüzdeki dört yıl için 24 milyar sterline yükseltilmişti. Bu bütçe ile gelecek hedefleri arasında yapay zekanın yüksek doğrulukta istihbarat sağlayarak birçok eylemi oluşmadan engellemesi planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu