İngiltere’de siber saldırı sonrası bir üniversite uzaktan eğitime ara verdi

Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, Canvas, MS Teams ve Zoom dahil olmak üzere tüm dijital araçlar saldırıdan etkilendi.

Pandemi sonrasında eğitimin devam etmesini sağlayan dijital araçlar, siber korsanların hedefinde. En son İngiltere’de yer alan Hertfordshire Üniversitesi, çevrimiçi ve bulut üzerindeki tüm faaliyetlerine geçici olarak ara vermek zorunda kaldı. Öğrenciler belirsiz bir süre uzaktan eğitime de devam etmeyecekler. Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, Canvas, MS Teams ve Zoom dahil olmak üzere tüm dijital araçların etkilendiği belirtiliyor.

Eski usul eğitime dönüş

Öğrencilerin mağduriyet yaşamaması adına her türlü proje teslimi ve sunumların da ileri tarihe ertelendiği söyleniyor. Kısmen yüz yüze eğitim yapan üniversite kampüsünde bulunan öğrenciler, bilgisayar veya benzeri bir ağ kullanan cihaz olmadan geleneksel yöntemlerle eğitime devam edebileceği de açıklamada yer alıyor. Saldırının yapısı ve kaynağı yönünde resmi açıklama yapmayan üniversite yetkilileri, fidye yazılımların sistemi etkilediği yönünde ifadelerde bulunuyor.

Hibrit eğitim şart

Uzmanlara göre özel üniversiteler daha varlıklı olduğu düşüncesiyle siber korsanların yeni hedefi haline geldi. Araştırmalara göre, korsanlarda öğrenci verilerini korumak adına üniversite yönetiminin ödeme yapacağına dair genel bir düşünce hakim. 28 bin öğrencinin okuduğu Hertfordshire Üniversitesi de bu tanıma gerçekten uyuyor. Bu arada üniversitelerin ya da genel olarak okulların siber güvenlik konusunda yeterince yatırım yapmadığı gerçeği böylelikle bir kez daha ortaya çıkıyor.

Pandemi ya da siber tehdit… Biri yüz yüze eğitimi diğeri de uzaktan eğitimi etkiliyor. Bu olaydan eğitim kurumlarının gerçek hibrit eğitim modelini oturtmaları gerektiği sonucu çıkıyor. Zira bir gün bulut üzerinden dosyaların paylaşıldığı uluslararası katılımın gerçekleştiği sanal sınıflarda işlenen ders, ertesi gün mum ışığında işlenebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu