İnsanlık yapay zekayı kontrol etmekte yetersiz kalacak

Bilim insanlarına göre, internete açıldığı anda yapay zekanın insanlara zarar vermeyeceği algoritma henüz bulunamamış durumda.

Yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde hayatımıza her gün farklı bir yenilik geliyor. Özellikle otonom özelliği kazanan ve kendi karar alabilen robotlar yeni bir takım etik endişelerin su yüzüne çıkmasını sağladı. Son olarak Amazon’un otonom robotları ve Sony’nin otonom özellikli otomobili ile hayatımız daha kolay hale gelirken araştırmacılara göre, uzun dönemde olumsuz etkiler bizi bekliyor olabilir.

İnisiyatif kimde?

Journal of Artificial Intelligence Research portalında yayımlanan bir makaleye göre gelecekte yapay zekayı kontrol etmemiz mümkün olmayacak. Bu kanıya varmak için çeşitli teorik hesaplamalardan yola çıkan araştırmacı Manuel Cebrian, “Dünyayı kontrol eden süper gelişmiş bir makine belki bugün için size bilim kurgu senaryosu gibi geliyor. Ancak şu an bile çok önemli işler kendi kendine karar alabilen yapay zekaya emanet edilebiliyor. Üstelik o yapay zekayı programlayanlar bile bazen bazı işlerin nasıl bu kadar başarılı çalışabileceğini anlamıyor.” diyor. Yani Cebrian ve çalışmasına göre yapay zeka daha şimdiden inisiyatif almaya başladı.

Araştırmanın bir diğer altı çizilmesi gereken noktası ise yapay zekanın internete açıldığı anda insanlara zarar vermeyecek şekilde evrilmesine olanak sağlayan bir teorik algoritmanın henüz bulunamamış olması. Yani mevcut verilerle yapay zeka her senaryoda insana zarar veriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu