iPhone 13 serisinde ProMotion özellikli 13 Pro ve 13 Pro Max farkı

Bir telefon dünyanın en hızlı işlemcisine sahip olabilir, ancak yavaş bir ekrana sahipse, özellikle daha hızlı bir panele sahip benzer şekilde donatılmış bir cihazla karşılaştırıldığında, biraz yavaş gelebilir. Bu nedenle iPhone 13 Pro’nun en önemli yeni özelliği ProMotion ekranıdır.

ProMotion bu yıl yalnızca Pro ve Pro Max modellerinde yer alıyor ve bu da onu geçen yılki 12 Pro ile kıyaslamaya kalmadan iPhone 13 ve 13 Mini’den bile ayıran özelliklerden biri haline getiriyor. 200 ila 300 dolar arasında ekstra bir ücret karşılığında Pro serisi ayrıca ek bir telefoto kamera, yeni bir makro fotoğrafçılık modu ve daha fazla güç ve dayanıklılık sunuyor.


Bu özellikten bahsetmeden önce göz önünde bulundurmamız gereken bir şey var: Ağırlık. 204 gramda, 6.1 inç 13 Pro, hem 12 Pro’dan hem de iPhone 13’ten daha ağır olduğu biliniyor. 6.7 inç ekrana sahip 13 Pro Max, geçen yılki Pro Max ve Samsung Galaxy S21 Ultra’dan daha ağır. Bu ağırlık farkı nedeni ile Apple’ın en büyük amiral gemisini birkaç dakikadan fazla tek elle kullanmak biraz rahatsız edebilir.


iPhone 13 Pro ve Pro Max, geçen yılki modellerden sadece daha ağır değil aynı zamanda biraz daha kalın. Ayrıca daha büyük arka kamera modülleri ve biraz daha küçük ekran çentikleri var. Bütün bu farklara rağmen Apple 12 Pro’nun tasarımından uzaklaşmadı. Bu modeller cam kaplamalı görünümlü paslanmaz çelik muhafazalara ve su ve toza dayanıklılık için IP68 derecesine sahip.

Yeni nesil akıllı telefonlardaki her işlemi kaydırarak yapma özelliği iPhone 13 Pro için de geçerli. Bu nedenle Apple’ın iPhone 13 Pro ve Pro Max’teki yeni ProMotion ekranı önemli fakat şirketin bu teknolojiyi benimsemesinin bu kadar uzun sürmesi biraz şaşırtıcı. ASUS ve OnePlus gibi şirketler zaten daha yüksek yenileme hızları sunduktan sonra Google, Pixel 4’e 90Hz paneller eklediğinde zaten biraz gerideydi. Günümüzde bu teknoloji orta düzey akıllı cihazlarda bile bulunabiliyor.


Bu, Apple’ın yeni bir teknolojiyi benimsemek için geç kaldığı ilk sefer değil. Ancak iPhone’lardaki daha hızlı ekranların gerçek bir fark yarattığını vurgulamakta fayda var. Birçok Android telefon gibi iPhone 13 Pro ve Pro Max, yaptığınız işe göre yenileme hızlarını ayarlıyor. Statik bir görüntüye bakarken 10 Hz’e kadar düşebilen hız, oyunlar için 120 Hz’e kadar çıkabiliyor. Ekran yenileme hızı belki cihazı kullanırken pek fark edilmeyebilir ama daha düşük yenileme hızı olan bir cihazı elinize aldığınızda farkını net bir şekilde ortaya koyuyor.

ProMotion’ın yanı sıra, iPhone 13 Pro’nun OLED ekranları da öncekilerden yüzde 25 daha parlak. Bu da açık havada okuma esnasında fark yaratıyor. Ancak yan yana karşılaştırma olmadan, kullanıcı tarafında belirgin bir fark olmayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu