İskoçya’da robotlar bomba imha uzmanı olarak geliştiriliyor

Heriot-Watt Üniversitesi, yaklaşık 1 milyon dolar bütçe kazanarak geniş akademik kadrosuyla bu işe baş koydu.

İskoç Heriot-Watt Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Robotarium merkezi yeni bir oluşum içerisinde. Tel-Subsea isimli proje üzerinde çalışan uzmanlar, özellikle denizin altı gibi zorlayıcı çevrelerde oldukça işe yarayacak robotik gelişmelerin önünü açmayı planlıyor. Üniversite, savunma bakanlığına bağlı olarak yaklaşık 1 milyon dolar bütçe kazanarak geniş akademik kadrosuyla bu işe adeta baş koymuş durumda.

Teleteknolojinin gelişimi

Programın asıl hedefinin tehlikeli ortamlarda insan faktörünü ortadan kaldırarak güvenliği artırmak olduğu ileri sürülüyor. Uzmanlara göre her ne kadar son dönemde robotların fiziki evriminde ve yapay zekada büyük bir sıçrama yaşansa da arabirim olarak ne yazık ki hâlâ 80’lerin çok ötesine geçilemedi. Teleteknoloji denilen uzaktan yönetim alanında yenilik getiren uzmanlar artık robotu kontrol eden kişinin çok daha etkili çalışabileceğini vurguluyor.

İlgili Makaleler

Yeni nesil robotlar

Ulusal Robotarium’dan Profesör Yvan Petillot, “Özellikle pazarda teleteknoloji alanında açık olduğunu gözlemledik ve tüm AR-GE’mizi bu yönde yaptık. Yakında robot imhasından, okyanus dibinde rahatlıkla çalışabilen ya da nükleer santrallerde görev alabilecek ve tamamen uzaktan kontrol edilebilecek yeni nesil robotları pazara sunacağız. İskoç ve İngiliz savunma bütçesinden aldığımız destek bizi aslında strese soksa da yakında duyuracağımız modellerle büyük yankı uyandıracağımıza eminiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu