İsrail’den kalp piline özel siber güvenlik sistemi

Sternum isimli yeni girişim, dünya üzerinde bulunan yaklaşık 100 bin adet Medtronic kalp pili için otonom koruma sağlamayı hedefliyor.

Tıp alanındaki gelişmeler hayatımızı kolaylaştırıyor. Her geçen gün daha gelişmiş özelliklere sahip sağlık cihazları ne yazık ki siber korsanların hedefine giriyor. Boyutlar her geçen gün küçülen kalp pilleri ise kriz durumlarında sağlık görevlilerine haber verme özelliğine sahip olmaya başlıyor. Bu alanda en son örneklerden biri de Amerikan şirketi Medtronic’ten geliyor. Kalp atışlarının uzaktan gözlemlenmesini sağlayan bu ve benzeri cihazlar şu an çok revaçta. Ancak cihazların sunduğu bu gelişmiş iletişim özelliği, ne yazık ki bazı siber korsanların veri çaldığı bir boşluk haline geliyor.

Otonom koruma

Son birkaç senede yaşanan siber saldırıların ardından Medtronic şirketi, İsrailli bir girişim ile ortaklığa gitti. Sternum isimli bu yeni girişim dünya üzerinde bulunan yaklaşık 100 bin adet Medtronic kalp pili için otonom koruma sağlamayı hedefliyor. Yapay zekanın cihaza entegresi sonucu sistemin açıklarının kapanacağı yeni oluşumda hastanın güvenliği öncelikli hale getiriliyor. Yapay zeka bir taraftan cihazın bağlı olduğu hastaneye de erken uyarı sistemi sağlıyor. Zira saldırganlar cihaz üzerinden aslında bu kayıtları çalmayı hedefliyorlar. En son 2018 yılında güncelleme alan cihazlar, hastalara zorluklar yaşatmıştı. Hastane ortamında USB ile güncellenen güvenlik sistemleri bugün bir hayli geçmişte kaldı. Yeni sistemin çok daha zahmetsiz ve hızlı olması bekleniyor. Bu olay aslında akıllı sağlık cihazlarının güvenlik açıklarının ihmal edilmemesi gereken bir konu olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu