İsveç’te Berzelius isimli süper bilgisayar üniversiteye girdi

Linköping Üniversitesi ülkenin en hızlı bilgisayarı olarak kabul edilen Berzelius isimli süper bilgisayarı yapay zeka araştırmaları için bünyesine dahil etti.

Knut ve Alice Wallenberg Vakfı’nın 29,5 milyon dolarlık bağışı ile gerçekleşen bu işlem makine öğrenimi başta olmak üzere birçok alanda araştırmalara hız katacak.

Ülke ve dünya bilimi için yeni bir ışık

İsmini ünlü bilim insanı Jacob Berzelius’tan alan süper bilgisayar tam 300 petaflops yapay zeka işlem gücüne sahip. Üniversitenin Rektör Yardımcısı Jan-Ingvar Jönsson, Berzelius ile ulusal bir sorumluluk üstlendiklerini ifade ediyor: “Günümüzde veri merkezli o kadar çok yeni hesaplama alanı var ki artık bu alanlarda sıçrama yapabilecek güce sahibiz. Nvidia yapay zeka sistemleriyle geliştirilen Berzelius bilim geliştirmek için ülkenin ve dünyanın önünü açacak bir araç haline gelecek.”

Küresel lider

Bilim insanı, araştırma görevlisi ve akademisyen kontenjanları artırılan üniversitenin endüstri çağında ülkeyi küresel bir lider konumuna taşıması hedefleniyor. Bu amaç doğrultusunda çeşitli vakıflardan ayrıca maddi destek alan üniversiteye İsveç hükumeti de yardımcı oluyor. Üniversite bünyesinde yer alan dijital dönüşüm merkezi Atos tarafından kurulumu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen süper bilgisayar için şimdi bilim insanları ve araştırmacılar için eğitim ve oryantasyon süreci devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu