İsveç’te siber saldırı nedeniyle süper market zinciri geçici süreliğine kapandı

Her ne kadar Coop özelinde bir olay gibi görünse de aslında saldırılar, süper market zincirinin kullandığı yazılımın üzerine gerçekleşti.

Coop isimli birçok ülkede faaliyet gösteren süper market zincirine çok büyük çaplı bir siber saldırı gerçekleşti. Saldırılar özellikle İsveç’te 800 şubesi bulunan Coop’un bazılarının kapanmasına neden oldu. Kasaları felce uğratan saldırı nedeniyle müşteriler alışverişi tamamlayamaz hale geldi. Coop sözcüsü, “Önce birkaç şubemizde ufak tefek sorunlar yaşandığını gördük. Günün sonuna doğru yangın gibi büyüyen saldırılar birçok dükkanımızı etkiledi. Siber güvenlik uzmanları saldırıyı sonlandıramayınca ertesi gün dükkanlarımızı açmama kararı aldık. Bunun yerine toplu kapanma yapıp sunucular dahil her bir bileşenin üzerinden geçtik.” açıklamasında bulundu.

Uzmanların paylaştığı ilk bilgilere göre, her ne kadar Coop özelinde bir olay gibi görünse de aslında saldırılar, süper market zincirinin kullandığı yazılımın üzerine gerçekleşti. Hatta uzmanlar en az 200 kuruluşun daha siber saldırıya maruz kaldığını belirtti. Bu şirketlerin birçoğu ise ABD topraklarında faaliyetlerini yürütüyor. Olayın geniş çapı farklı özel şirketlerin de devreye girmesini gerektirdi. Örneğin, saldırıdan etkilenen ABD Florida eyaletindeki bir bilişim markası olan Kesaya’ya göre saldırıların arkasında Rusya bağlantılı REvil isimli fidye yazılımı bulunuyor. Kesaya, Coop dahil birçok kuruluşa yazılım desteği sağlıyor. Onlara göre, olay tedarik zincirlerini hedef alan çok geniş çaplı bir operasyon. Kaseya, dünya çapındaki VSA aracını kullanan tüm müşterilerine tedbir amaçlı olarak, Coop saldırısının detayları çözülünceye dek, faaliyetlerine ara vermeleri tavsiyesinde bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu