Japonya Dijital Dairesi siber savaş tehditini kabul etti

stihbarat ağırlıklı çalışan bu birim aynı zamanda ordunun dijital gücü olarak da siber görevleri üstleniyor.

Japonya’da Başkan Yoshihide Suga kısa bir süre önce istifa etti. Ancak onun son projesi olan Dijital Daire hayata geçmeyi başardı. Dijital Daire’nin kurulmasından iki gün önce de Savunma Bakanı tarihin en yüksek bütçe talebinde bulunmuştu. 50 milyar doları bulan bütçenin askeri olduğu kadar Dijital Daire’nin faaliyetlerini yürütmek için istendiği düşünülüyor.

İstihbarat ağırlıklı çalışan bu birim aynı zamanda ordunun dijital gücü olarak da siber görevleri üstleniyor. Günlük olarak hükümet yetkililerine rapor veren bu birim, kısa sürede oldukça faal bir dönem geçirdi.

Dijital ve analog arasında köprü

Dijital Daire, bürokrasi ve ekonomiyi birbirine bağlayarak dijital dönüşüm sürecini hızlandırmayı hedefliyor. Japon yetkililer ülkenin siber açıdan istenilen sağlam yapıya henüz ulaşmadığını, Daire’nin bu amaca hizmet etmek için kurulduğunu düşünüyor.

Çin ve Rusya gibi siber alanda söz sahibi olan ülkelere karşı en geç Aralık ayı içerisinde detaylı bir yol haritasının hazırlanması, yol haritası içerisinde Tayvan’a da karşı bazı önlemler yer alması bekleniyor. Zira iki ülke arasındaki dijital gerginliğin siber savaşla sonuçlanabileceğine dair teoriler de masaya yer alıyor.

Merakla beklenen konu ise Japonya’nın siber istihdam konusunda yabancı ülkelerden destek alıp almayacağı. Hem yönetici hem de personel anlamında açığı bulunan ülke, milli bir siber savunma politikası gütmek istiyor. Mevcut kadroların bu vizyon için yeterli olmadığını düşünen uzmanlar ülkenin İngiltere gibi ülkelerle işbirliği içinde olması gerektiğine inanıyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu