Kanser ve alzheimer hastalıklarının dilini çözen yapay zeka

Netflix, Amazon ve Facebook gibi teknoloji devlerinin geliştirdiği güçlü algoritmalar kanser ve çeşitli beyin hastalıklarının biyolojik dilini analiz ederek yüksek doğrulukta tahminde bulunabilecek yetiye kavuştu.

Yeni araştırmaya göre, onlarca yıl süren emek sonucu oluşan sağlık kayıtları yani Big Data, bilgisayar diline dönüştürülerek Netflix, Amazon ve Facebook tarafından kullanılan benzeri yapay zeka aracılığıyla insan vücudunda oluşabilecek gerilemeleri tespit edebilecek seviyeye geliyor. Bu iddialı araştırmanın arkasında ise Cambridge Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin imzası bulunuyor.

Dersimiz dilbilgisi

Çığır açıcı gelişmeye göre lisanlarda oluşan dilbilgisi eksikliklerini keşfetme mantığı, hücrelerdeki hataları tespit etmeye yarıyor. Araştırmanın baş yazarlarından Profesör Tuomas Knowles, “Makine öğrenimini özellikle beyinsel gerilemelerin teşhisinde kullanmak bize çok farklı bir vizyon kattı. Bir sonraki aşamada yapay zeka sayesinde tespit edilen hasarlı hücrelere dönük seçici ilaç geliştirmek ve demans gibi hastalıkları ilerlemeden ortadan kaldırmak.” diyor.

Proteinlerin dili

Araştırmada emeği geçen bir diğer önemli isim Doktor Kadi Liis Saar ise dil modellemesi tekniğini hücreye uygulayarak protein eksikliği sonucu oluşabilecek hastalıkları tespit etmeyi başardı. Saar, “İnsan vücudu binlerce ama binlerce proteinden oluşan bir yapıya sahip. Henüz proteinlerin işlevini tam anlamıyla çözmüş değiliz. Ancak dil modellemesini hücreye uyarlayarak proteinlerin dilini anlamaya başladık.” diyor. Bu vesileyle dünya üzerinde 50 milyondan fazla kişinin mustarip olduğu alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların tedavisinde yenilikçi yöntemler benimsenebilecek. Doktor Saar, bugüne kadar hiç hayal edemedikleri tedavi şekilleri ile hastalara ve bilime umut ışığı sağladıkları için heyecanla çalışmalarına devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu