Karınca robotlar ortak çalışarak yeni çözümler geliştiriyor

Karınca benzeri makineler, herhangi bir harici yazılım müdahalesi gerektirmeden birçok sorunu aşabiliyor.

Robotların ortak çalışması bilim insanlarının yeni önceliği. Otonom olarak çalışan robotlar artık güçlü bir iletişim ağı kurarak karmaşık sorunların üstesinden geliyor.

Notre Dame Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden Doktor Yasemin Özkan-Aydın ve Georgia Üniversitesinden Profesör Daniel Goldman, bu alanda çığır açıcı bir gelişmeye imza atıyor. Karınca benzeri makineler, herhangi bir harici yazılım müdahalesi gerektirmeden birçok sorunu aşabiliyor.

Birlikten kuvvet doğar

Araştırmacılar, bugüne kadar geliştirilen robotların genellikle belli tip zeminlerde sınırlı görevleri üstlenebildiklerini ifade ediyor: “Örneğin, tekerlekli robotlar daha çok uzay görevleri için geliştiriliyor. Biz olaya daha biyolojik yaklaşarak canlıların ortak hareket etme özelliğinden ilham aldık. Canlıların ortak hareket ederek kendi güçlerinin çok ötesine geçmesini robotlarımıza aktarmaya çalıştık.”

Küçük robotlar çok daha esnek bedenlere sahip oldukları için ağır ve büyük nesneleri kaldırmak ya da köprü kurarak karşı tarafa geçmek gibi görevleri başarıyla yerine getirebiliyorlar. Gerçekten böyle bakıldığında Ant-Man filminin artık bir kurgu olmadığını söyleyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu