Katılım bankalarının teknoloji atağı başarılı oldu

Katılım bankalarının, kullanılan teknoloji bakımından konvansiyonel bankalarla eşdeğerde olduğunu ifade eden Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu, gelecek dönemde banka şubelerinin çok değişeceğini ve mobil ödeme sistemlerinin daha çok tercih edileceğini ifade etti.

Türkiye’de 30 yılı geride bırakan Albaraka, Islamic Finans News’te katılım bankacılığının teknolojik gelişimini anlattı. Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu, “Tüm dünyada en gelişmiş bankacılık sistemlerinden birine sahip olan Türkiye, özellikle internet bankacılığı, mobil bankacılık ve ödeme sistemleri alanlarındaki uygulamalarla öne çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ali-tuglu-katilim-bankasi-cw
Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu

Katılım bankacılığının gelişmesinde inovasyonun önemine değinen Tuğlu, Türkiye’de Albaraka’yla başlayan sürecin iki fazda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tuğlu, “İlk 20 yılda konvansiyonel bankalarla katılım bankaları arasında, teknoloji yatırımları anlamında farklar vardı. Ancak son 10 yılda katılım bankaları teknoloji altyapılarına ciddi yatırımlar yaptılar ve dönüşüm projeleri gerçekleştirdiler. Bugün katılım bankalarımız ile konvansiyonel bankalar arasında teknolojinin kullanımı açısından bir fark bulunmamakta” diye konuştu.

İnovasyon ve teknoloji, bankaların gündeminden düşmeyecek
Bankacılık sektörünün yıllar içinde yeni teknolojileri kullanmak için büyük çaba sarfetmesine rağmen, diğer sektörlerdeki büyük dönüşümlere benzeyen köklü bir değişim yaşamadığını ifade eden Tuğlu, “Özellikle fintech devriminden yola çıkarak geleceğin çok daha farklı olacağını görüyoruz. Bankalar inovasyonu tüm süreçlerinin doğal bir bileşeni haline getirecek. Dijitalleşme, mümkün olan her noktada daha da fazla kullanılır hale gelecek ve insansız karar mekanizmaları süreçleri çok hızlandıracak. Bunun yanı sıra, mobilite, nesnelerin interneti ve bunların sonucu olarak iş yapış şekillerinin değişmesine bağlı olarak, gelecekte şubelerin çok daha farklı olacağını göreceğiz. Bugünkü ATM’lerden daha gelişmiş makinelerin çokça yer aldığı, çalışanlarının mobil cihazlar ile şube içi ve dışında hareket ettiği ve boyut olarak bugünkülere göre daha küçük olan banka şubeleri göreceğiz. Bu arada yeni nesil telefonların mobil ödemeyi destekler hale gelmesi ile uzun dönemde plastik kartların kullanımının azalmasını ve mobil ödemenin çok yaygın hale gelmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu