Kullanılabilirliğe odaklanan Android 11 piyasaya sürüldü

Android 11'de izinler, kullanılmayan uygulamalar için "otomatik olarak sıfırlanacak" ve kullanıcılar buna göre bilgilendirilecek.

Android işletim sisteminin 11. sürümü kullanılabilirliği, yeni özelliklerden daha kolay hale getirmeye odaklanan çeşitli yeni özellikler sunuyor. Google tarafından “yenilik” olarak nitelendirilen sürüm, kullanıcıların telefonlarında önemli olan şeylere ulaşmalarına yardımcı oluyor. Kullanıcılar konuşmaları, bağlı cihazları, gizliliği ve daha fazlasını yönetmenin daha kolay yollarını keşfediyor.

Android 11’in yeni özellikleri, Google’ın bir cihazda çoklu görevi çocuk oyuncağı haline getirdiğini söylediği “balonlar” tarafından yönetiliyor. Balon özelliği, kullanıcıların bir uygulama ile mesajlaşma uygulaması arasında gidip gelmek zorunda kalmadan önemli konuşmalara yanıt vermesine olanak tanıyor. Pratikte Facebook Messenger’a benzeyen bu özelliğin çoklu uygulama desteği var. Kısacası Android 11 kullanıcıları, aynı ekrandan birden fazla uygulamada kişilere mesaj gönderebilecek.

Daha işlevsel, daha güvenli

“Bağlı cihazları ve medyayı kontrol etmenin yeni yolları” başlığı altında Android 11’in yeni sürümü, güç düğmesine uzun süre basarak tüm akıllı cihazlara tek bir yerden erişme olanağı sunuyor. Google, “Termostatınız veya akıllı kilidiniz gibi bağlı cihazlarınızı tek dokunuşla kontrol edin, böylece birden fazla uygulamayı açmanıza gerek kalmaz.” diyor.

Android 11’deki medya kontrolleri yeniden tasarlandı. Kullanıcılar böylece artık medyanın oynadığı cihazı hızlı bir şekilde değiştirebilecek. Android Auto da kullanıcıların Android cihazları ve uyumlu araçlar arasında daha kolay geçiş yapmasına olanak tanıyan ve kablosuz işlevleri destekleyen bir güncelleme aldı.

Gizlilik tarafında Google yeni bir dizi özellik sağladı. Listenin başında, Android kullanıcılarının mikrofon, kamera ve konumlar gibi hassas izinlere tek kullanımlık erişim vermesine olanak tanıyan tek seferlik izinler var. Android 11’de izinler, kullanılmayan uygulamalar için “otomatik olarak sıfırlanacak” ve kullanıcılar buna göre bilgilendirilecek. Bu, kullanılmayan uygulamaların artık yüklendikleri cihazlarda casusluk yapamayacağı ve veri toplayamayacağı anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu