Küresel çip krizi nihayet sona mı eriyor?

Dünyanın önde gelen bilgisayar satıcılarından Acer, küresel yonga eksikliğinin azalmaya başladığına ve yılın ikinci çeyreğinde iyileşmeye devam edeceğine inanıyor.

İlk olarak geçen yılın dördüncü çeyreğinde ortaya çıktığı bildirilen çip kıtlığına birçok faktör yol açtı. Covid-19 salgını nedeniyle üretim biriminin kapanması, satıcıların stoklarını hızla tüketen krizin tetikleyicisi olarak büyük ölçüde suçlanıyor.

Reuters’a konuşan Acer Pan-Asya Pasifik Operasyonları Başkanı Andrew Hou, tedarikçilerin durumu ele almak için çabucak “harekete geçtiğini” söyledi. Şirketler ve hükümetler, evden ilk çalışma ortamlarını sürdürmeye yardımcı olmak adına dizüstü bilgisayarlar için toplu sipariş verdiğinden, Çin’i hariç diğer bölgelerdeki satışların çok sağlıklı olduğunu da sözlerine ekledi. Hou, dünyanın çip üretiminin çoğunu oluşturan Tayvan’daki eşi görülmemiş kuraklığın etkisine değinmedi.

Hükümetin su kullanımını kontrol etmek için çeşitli endüstriyel alanlara su arzını kısıtlamak da dahil olmak üzere dayattığı çeşitli önlemler, silikon üretim birimleri üzerinde dramatik bir etki yarattı. Hou’nun yorumları ise geçen hafta durumun düzeldiğini görmediğini söyleyen Micron’un CEO’su Sanjay Mehrotra’nın yorumlarıyla tam bir tezat oluşturuyor.

Bilgisayarların kritik bir bileşen olan RAM sıkıntısının ise dizüstü bilgisayarlar ve iş istasyonlarının fiyatları yükseltmek için kademeli bir etkiye sahip olması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu