LinkedIn profilinizi öne çıkarmanın yolları

IT yöneticileri, kendinizi kalabalıktan ayırmak ve profilinizin LinkedIn aramalarının en tepesine yükselmesini sağlamak için doğru kelime ve ifadeleri öne çıkarıyor musunuz?

Motive olmuş, tutkulu ve oldukça yaratıcı bir IT profesyonelisiniz. Yani hemen herkes gibi.

LinkedIn’e göre 2015 yılında profesyonellerin profilleri içinde en çok kullanılan kelime ve ifadeler; “motive olmuş, tutkulu, yaratıcı, hırslı ve geniş tecrübeli” olmuş. “Öne çıkmak (ve arama sonuçlarının üstüne çıkmak) için LinkedIn profilinizin içeriğinde daha stratejik bir yaklaşım benimsemeniz gerekiyor” diyor istihdam firması Modis’in kıdemli bölge başkan yardımcısı Matthew Ripaldi.

“Bu tamamen LinkedIn üzerindeki aranabilirlikle alakalı. İşverenlerin ve personel yöneticilerinin sizi kolay şekilde bulmasını istersiniz. Bunu, profilinizi onların sizin deneyiminizdeki insanları bulmak için kullanabileceği kelime ve ifadelerle doldurarak yapabilirsiniz.” diyor Ripaldi.

Sizin için hangi anahtar kelimelerin işe yarayacağını ortaya çıkarmanın bir yolu ise; işverenin yaptığı iş tanımları üzerine çalışmak ve seçtiği en yaygın kelime ve ifadeleri kendi profilinizde kullanmaktır. “Bu size hangi firmaların ne aradığı hakkında bir anlayış kazanmanıza yardımcı olacaktır ki bu da söz konusu deneyimin profilinizde görünür olmasını sağlamanıza katkı sağlayacaktır” diyor Ripaldi. Uzmanlar, endüstrinizi listelemenin bu işin anahtarı olduğunu ve uzmanlık alanınızla ilgili kısaltmaları ve açık tanımları kullanmanın iyi bir fikir olduğunu söylüyor.

İstihdam firması Daubenspeck and Associates CEO’su Ken Daubenspeck, “Bir işin sorumlulukları farklı firmalar arasında benzerlik gösterse de, istihdam yöneticileri adayların kendi endüstrilerinde de deneyim sahibi olmasını ister” diyor. “Eğer sağlık sektöründe çalıştıysanız bunu mutlaka listeleyin ancak bunun yanı sıra temelinizi kapsayan hastane ve sağlık tedarikçisi gibi alakalı tanımları da listelemeyi unutmayın” diye ekliyor Daubenspeck.

Personel yöneticileri kendi arama metotları olduğundan, profilinizde hem tam açıklamaları hem de kısaltmalar kullanmanın faydalı olabileceğini söylüyor Ripaldi. Örneğin bir işveren profillerde aramayı “kalite kontrol” olarak yaparken bir diğeri “QA” kullanabiliyor.

“Sonuç itibariyle bu aday-odaklı bir pazar. IT’de bir yetenek savaşı yaşanıyor. Ne kadar fazla ayrıntıya yer verirseniz, firmaların ve istihdamcıların sizi bulması için muhtemelen daha iyi bir fırsat elde edersiniz.” diyor Ripaldi. En gözde 5 iş unvanı için en iyi anahtar kelimeler konusunda uzmanlarla görüştük: uygulama geliştirme müdürü, IT müdürü, veritabanı müdürü, network müdürü ve yardım masası müdürü. İşte onların listesinin zirvesindekileri ve nedenleri.

Uygulama geliştirme müdürü

Anahtar Kelimeler: Yazılım geliştirme, yazılım mühendisliği, Web/kurumsal/mobil, çevik/danışman, lider/aktif katılım, global/offshore, artı çalıştığınız endüstri(ler).

Uygulama geliştirme müdürleri, içeride geliştirilen veya desteklenen yazılımın geliştirilmesi ve desteğinden sorumludur. Eğer bu alanda bir iş arıyorsanız, kendinizi diğer uygulama geliştirme müdürlerinden ayırt etmek için özgün olmak önemlidir, diyor Ripaldi. İşte bu nedenle uygulama veya teknik geliştirme; Web, kurumsal veya mobil; ve çevik veya danışman gibi anahtar kelimeler gerekli.

“Şayet sadece uygulamalardan bahsederseniz, ‘Peki hangi tür uygulamalar? Ne iş yapıyor? Uygulamayı kim kullanıyor’ diye merak ederiz” diye konuşuyor Ripaldi. Benzer şekilde personel yöneticileri içinde çalıştığınız geliştirme ortamıyla, sizin kod yazıp yazmadığınızla ilgilenirler.

“Onlar çevik mi? Danışmanı mı? Onlar şu anda şelale danışmanlar ancak çevik olmaya geçiyorlar, ya da çeviğe geçmek istiyorlar mı?” şeklinde konuşuyor. “Bazı firmalar uygulama geliştirme müdürünün koda katkı sağlamasını isterken diğerleri bu idarecinin hiç kod yazmamasını ister; onlar sadece idareci veya lider olmalarını isterler.”

IT müdürü

Anahtar Kelimeler: Büyük veri, veri ambarı, proje yönetimi, program yönetimi, sistem entegrasyonu, bulut servisleri, ERP, SaaS, analiz, problem giderme.

IT müdürleri iş akışlarını analiz eder, projelerde yetkilendirme yapar, performans standartlarını görüntüler ve ekip üyelerini yönetir. Bu profesyoneller teknik arkaplanlarını, iş zekalarını ve insan yönetim becerilerini LinkedIn profillerinde detaylandırmalıdır, diyor Daubenspeck.

“IT müdürleri ‘bilgiişlem fonksiyonlu’ idareciler olma eğilimindedir. CIO’ların her şeyden yüzeysel olarak bilgisi olması gerekirken IT müdürlerinin oldukça teknik olması gerekir” diyor Daubenspeck.

Bu da proje yönetim becerilerinizin yanı sıra büyük veri, bulut bilgiişlem ve servis olarak yazılım (SaaS) gibi gözde teknoloji trendlerindeki deneyimlerinizi öne çıkartmanız gerektiği anlamına geliyor, diye de ekliyor Daubenspeck.

IT müdürleri doğrudan diğer çalışanlarla çalıştığından ve sıklıkla yüksek görünürlüklü problem giderme için nihai çözün noktası olarak hizmet ettiğinden, problem giderme ve iletişim gibi anahtar kelimeler de önemlidir.

Veritabanı müdürü

Anahtar Kelimeler: Veritabanı yönetimi (veya DBM), mühendislik/yönetim, mimari/tasarım, veri analizi, iş zekası, veri ambarı yöneticisi, ayrıca spesifik veritabanı yönetim sistemlerinin adları.

Veritabanı müdürleri kapasite planlama, felaket kurtarma ve performans analizleri dahil olmak üzere bir firmanın veritabanı ortamını idare edip destekler. Bu profesyoneller veritabanı teknolojisi anlayışları vurgulamalıdır ki buna deneyimli oldukları sistemler gibi ayrıntılar da dahil olmalıdır, diye konuşuyor Ripaldi.

“Kullandığınız veritabanı yönetim sistemlerden ve bir sonraki adımınızda çalışmak istediklerinizden bahsedin,” diye konuşuyor. “Bunlar Oracle, SQL Server, DB2, SAP Sybase veya PostgreSQL’i içerebilir.” Veritabanı müdürleri, mühendislik ya da yönetim; mimari ya da tasarım tarafında mı oldukları ve veri ambarlama yapıp yapmadıkları gibi diğer önemli ayrımların altını çizmelidir.

Ayrıca veri analiz uzmanlığı da önemlidir. “Bütün bu enformasyon ve veriye sahibiz ki bu harika bir durum” diyor Ripaldi. “Peki bunlar bize ne söylüyor? Firmalar bunlardan anlam çıkartabilecek adaylarla ilgileniyor.”

Network müdürü

Anahtar Kelimeler: Cisco (ve Cisco’ya özgü ürünleri adları), altyapı liderliği, veri/ses ağı, sistem konuşlandırma, spesifik ağ donanımların adları, kazandığınız yazılım ve ağ sertifikasyonları.

Ağ yöneticileri günlük operasyonları ve bir organizasyonun ağ teknolojisinin bakımını yönlendirir. Aynı zamanda onlar ağ sistemlerinin uygulanması, test edilmesi, konuşlandırılması ve entegrasyonu üzerinde işbirliği yaparlar, network sistem performansı, kullanım ve uyumluluk hakkında raporlar üretir.

Bu profesyonelleri arayan personel yöneticileri veri ve ses ağlarıyla çalışma deneyimine sahip, ağ donanım ve yazılımlarıyla ilgili operasyonel bilgisi olan adayları arar. Network müdürlerinin iyi bir IT deneyimine sahip olması beklenir ve LinkedIn profiliniz de bunu yansıtmalıdır.

“Deneyim sahibi olduğunuz spesifik ürünlerin adını belirtmenizin önemini gerçekten çok büyük” şeklinde konuşuyor yetenek kazandırma firması Allavanti Group’tan Allison Hutton. “Sertifikasyonlar da gerçekten önemli. Onlar size itibar verir ve müşteriler bunları görmek ister.”

Yardım masası müdürü

Anahtar Kelimeler: Ticket, öncelik yönetimi, destek seviyesi, problem çözme, ayrıca kullandığın spesifik donanım, yazılım ve ağ sistemleri.

Yardım masası müdürleri günlük operasyonların yönetimi, çalışanların idaresi ve yardım masası ticket’larına olan yanıtların hızını değerlendirmek için teknik deneyim, insanlar arası ve liderlik becerilerinin bir karışımına sahip olmalıdır. Bu teknik ve iletişim becerileriyle bağlantılı anahtar kelimeler (problem giderme, liderlik ve firmanın desteklediği çeşitli donanım, yazılım ve ağ sistemleri gibi) önemlidir.

“Şayet bir personel yöneticisi bir yardım masası müdürü arayışındaysa, onlar yüksek destek seviyesini ararlar ki işte bu yüzden öncelik yönetimi ve destek seviyesi önemli anahtar kelimelerdir” diye konuşuyor Daubenspeck.  Profilinizi oluştururken kullandığınız kelime ve ifadelerde seçici olursanız bir personel yöneticisinin dikkatini çekme konusunda şansını artırmış olursunuz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu