Mağaralarda arama kurtarma için kullanılan robotlar son test aşamasında

Yeraltında haritalamanın çok zor olduğu ortamlarda çalışmak için tasarlanan robotlar şimdi Kentucky’e son teste yola çıktı.

ABD’de Carnegie Mellon Üniversitesi bir grup otonom kurtarma robotu geliştirdi. Özellikle yeraltında haritalamanın çok zor olduğu ortamlarda çalışmak için tasarlanan robotlar şimdi Kentucky’e son teste yola çıktı. Bir saat sürecek testte robotlar bir mağaraya inerek çok sayıda nesneyi toplamaya çalışacak.

Navigasyon zorluğu

Üniversitenin amacı onlarca robot üretmek ve bu robotların kendi kendilerine karar alıp rotalarını belirlemelerini sağlamak. Araştırma ekibinin yöneticilerinden profesör Sebastian Scherer, “Yerin üzerinde benzer özelliklerde robotları görüyoruz ancak asıl sorun yerin altında keşif yapabilmek.” diyor ve ekliyor, “Simülasyonun mümkün olmadığı bir ortamda tek dayanağınız robotların kendi kendilerine öğrenebilme kapasiteleri.”

Başarısızlığa hazırız

Üniversite yetkilileri aslında ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı ve 2 milyon dolar ödüllü bir yarışmaya katılmak için bu robotları geliştirdiklerini belirtiyor. Hatta üniversite, 2007 yılında DARPA’nın bir başka yarışmasını kazanmayı başarmıştı. Otonom sürüş özelliklerinin geliştirildiği o yarışma günümüze ilham oluyor.

Scherer, “Bu seferki yarışma çok daha zorlu. Çünkü başarısızlık oranı çok yüksek. Robotları tanımlayamadığımız değişkenlerle dolu bir ortamda yalnız bırakacağız. Ancak başarısızlıklara hazırız. Onların temeline inip modellerimizi geliştirmek için çabalamaya devam edeceğiz.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu