Mariana Çukuru’nu keşfetmeye hazırlanan robot!

Canlılardan öykünerek geliştirilen “soft robotik” isimli araştırma dalının son ürünü olan yeni nesil bir robot, gezegenin en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru’nu keşfe çıkıyor.

Önceleri, geleneksel denizaltı araçları fiziki sınırları itibariyle belli bir noktaya iniş gerçekleştirilebiliyordu. Kanatları ve kuyruğu ile vatoz balığına çok benzeyen ve kendi enerjisini üreten bu robot ise okyanusun 11 km altında en yüksek basınç değerlerine karşı dirençli olarak geliştirildi. Robot yumuşak dokusu sayesinde çok daha esnek ve dayanıklı olduğu için imkansız denilen keşif görevlerine çıkabilecek.

Robot son derece küçük olmasına rağmen elektronik aksamların birbirinden olabildiğince ayrı yerleştirilmesi, basınç değerleri altında sıkışan gövdenin zarar görmesini engelleyecek şekilde tasarlandı. Çin’in Zhejiang Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan Guorui Li, Xiangping Chen ve Wei Yang’ın ortak çalışması olan yumuşak robot, polimer ve tekstil ürünleriyle geliştirildiği için değişik manevralar yapabiliyor. Örneğin, kayaların arasında sıkışması durumunda balık görünümündeki robot adeta bir jöle gibi sıkışıp kendine kaçış noktası bulabiliyor.

Yeni hedef akıntıya karşı dayanıklılık

Önce basınçlı odada ardından 70 metrelik gölde testleri tamamlanan robot, artık deniz ve okyanuslarda görev alacak. Li henüz tam randıman almaktan uzak olduklarını, özellikle de derin okyanus akıntıları karşısında robotun stabil kalmakta zorlandığını dile getiriyor. Dolayısıyla araştırmacıların yeni hedefi; dalgalar karşısında dengede ve hatta sabit kalabilecek bir robot geliştirmek.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu