Merhum Şef Anthony Bourdain’in sesi yapay zeka ile canlandırılacak

Yakında vizyona girecek filmde yapay zeka, şefin mevcut ses kayıtlarını kullanarak yeni cümleler kuruyor.

Bilindiği üzere Anthony Bourdain, çok sevilen bir şefti. Farklı yemek kültürlerini araştırması, gezgin ve araştırmacı kişiliği ile gönülleri fetheden şefin aramızdan zamansız ayrılışı hepimizi üzmüştü. Ancak şimdi Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain isimli bir filmde onun sesini yeniden duyma şansını elde edeceğiz. Yakında vizyona girecek filmde yapay zeka, şefin mevcut ses kayıtlarını kullanarak yeni cümleler kuruyor.

Filmin yönetmeni Morgan Neville, “Aslında elimizde film için yeterince ses kaydı vardı. Zaten bu çalışmaya çok önceden başlamıştık. Fakat özellikle kurgu gereği onun sesinden üç adet cümleye ihtiyacım vardı. Onları kullanmadan seyirciye istediğin etkiyi veremeyeceğimi düşündüm. Bu nedenle de yapay zeka modellemesinden yardım aldım.” diyor.

Etik kaygılar

Ancak sanat çevrelerinden Neville’in bu yaklaşımına olumlu olduğu kadar eleştirel bakış açıları da geldi. Gazeteci Mathew Ingram, “Bir belgeselde hiç söylenmemiş bir sözün yapay zeka ile söylenmiş gibi yapılması bence doğru değil.” diyor. Neville ise hangi cümlelerin yapay zeka tarafından söylendiğine takılıp büyük resmi kimsenin kaçırmasını istemiyor. Harvard Üniversitesi’nden Karen Hao ise, “Kişinin rızası olmadan bir dokuman değeri taşıyan eserde sonradan üretilmiş ses kaydı kullanılmasını etik dışı buluyorum.” diyor. Özellikle Deep Fake videolarından sonra yapay zekanın sanatta kullanılması eleştiriliyordu. Sanırız Anthony Bourdain’in belgeselinden sonra tartışmalar alevlenecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu