Mısır’da robot, casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı

Ai-Da, Mısır’da sınır güvenliği tarafından alıkonuldu. Yetkililer, robotun kamera ve modemini delil olarak göstererek onu casuslukla suçladı.

Dünya’nın ilk gerçekçi robot sanatçısı olarak gösterilen Ai-Da, Mısır’da sınır güvenliği tarafından alıkonuldu. Yetkililer, robotun kamera ve modemini delil olarak göstererek onu casuslukla suçladı.

Giza Piramiti’nde Forever is Now isimli sergide modern bir sanat çalışması gerçekleştirmek için Mısır’a giden Ai-Da’nın tutuklanması bilişim dünyası açısından birçok ilki de beraberinde getiriyor. Çeşitli diplomatik girişimler sonucunda 10 günün ardından salınan robot ve geliştiricisi nihayet gösteriyi gerçekleştirdi.

Önce modem sonra da gözler…

Ai-Da’nın geliştiricisi, Aidan Meller, “İngiliz Elçiliği’nin yoğun çabaları sonucunda serbest kaldık. Gerçekten çok stresli bir 10 gün geçirdik. Havaalanı yetkilileri modeme sahip olduğu için Ai-Da’nın siber bir komplo düzenleyebileceğini iddia etti. Ben de modemi devre dışı bıraktım. Bu sefer de gözlerindeki kameralar sorun oldu. Ai-Da kameraları sayesinde algılama gerçekleştirip çizim yapabiliyor. Onları devre dışı bırakamazdım.” açıklamasında bulundu.

Bu arada Ai-Da’nın Mısır’da şu ünlü ve kadim soruya dair bir çizim yaptığı açıklandı: “Sabahları dört ayak, gündüz iki ayak ve akşam üç ayaklı yürüyen canlı hangisidir?” İnsanın doğumu ve yaşlanmasına gönderme yapan bu bulmacaya dair Ai-Da insanı tasvir eden bir çizim gerçekleştirdi. Daha doğrusu kendini üç bacaklı olarak çizen Ai-Da’nın “eseri” takdir ve beğeni topladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu