Muzları temiz bir şekilde soyan Japon robot!

Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacılar, muz soyma gibi hassas bir görevi yerine getirebilen bir robot ortaya çıkardılar.

Japonya’da robotların yükselişi devam ediyor. Fabrikalarda ağır ve basit işlerden eğlence sektörüne kadar birçok alanda hizmet veren Japon robotlarına bir yenisi ekleniyor. Tokyo Üniversitesi’ndeki Akıllı Sistemler ve Bilişim Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, içindeki meyveyi ezmeden muz soyma gibi hassas bir görevi yerine getirebilen bir robot ortaya çıkardılar. Çift koldan oluşan makine, şimdilik çok başarılı değil. Zira başarı oranı sadece %57. Ancak araştırmacılar gelecekten ümitli.

Araştırmacı Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura ve Yasuo Kuniyoshi, robotun eylemleri öğrenmesi ve kopyalaması için yeterli veri üretmek için muz soyma eylemini yüzlerce kez gösterdikleri bir “derin taklit öğrenme” süreci kullanarak robotu eğittiklerini belirtiyor. Bu durumda muz, 13 saatten fazla eğitimden sonra başarı oranına ulaşmış gibi gözüküyor. Kuniyoshi, hâlâ daha fazla testten geçiyor olsa da, robot eğitim yönteminin robotlara farklı basit “insan” görevlerini yapmayı öğretebileceğine inanıyor.

Daha iyi eğitimli robotların Japonya’da büyük ölçüde insan emeğine bağımlı olan gıda işleme fabrikalarında hafifletebileceğini umuluyor. Zira gıda hizmeti iş gücüne yardımcı olmak için, en azından küçük ama cips kızartma gibi kolayca tekrarlanabilir görevlerde yapay zeka destekli robotlar, ticari mutfaklarda kademeli olarak kendine yer buluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu