NATO’dan siber güvenlik konusuna bütüncül yaklaşım

2021 tatbikatının sonuçlarını değerlendiren NATO yetkilileri kaynak ve insanların korunmasına öncelik verecek ve bu doğrultuda yeni yaklaşımlar benimseyecek.

NATO’nun yıl sonu toplantılarının ağırlığı 2022 yılında siber güvenlik konusunun nasıl ele alınacağı yönünde. En son olarak Estonya’da gerçekleşen Siber Koalisyon 2021 tatbikatının sonuçlarını değerlendiren NATO yetkilileri kaynak ve insanların korunmasına öncelik verecek ve bu doğrultuda yeni yaklaşımlar benimseyecek.

Önemli bir koz!

NATO’da dijital dönüşümden sorumlu General Philippe Lavigne, “Değişmek, ilerlemek ve ağlarımızı korumak için seviyemizi yükseltmek zorundayız.” diyerek NATO’ya bağlı 30 ülkenin ivedilikle farkındalıklarını artırmasını önerdi. Yeni NATO politikasına göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde siber güvenliğe birkaç yüz milyon dolar ödenek ayrılacak. Bu ödenek mevcut donanımın iyileştirilmesi ve NATO’nun modernizasyonu için kullanılacak.

Lavigne, bu yatırımlar sonucunda yeni endüstri standartları elde edebileceklerini iddia ediyor: “Siber güvenlik konusunu bütüncül olarak ele alan çok uluslu bir yaklaşımın önemli bir koz olacağını düşünüyorum.”

NATO kısa bir süre önce savunma ve inovasyon öncelikli DIANA isimli bir oluşuma imza atmıştı. Bu oluşumun 2022 yılında daha da önem kazanacağı ve aktif roller üstleneceği açıklandı. Bugüne kadar daha çok “büyük” tehditlere odaklanan NATO’nun DIANA’daki araştırmalarla birlikte görece küçük ama yıkıcı etkisi büyük ve bugüne kadar gözden kaçmayı başaran saldırıları da tespit etmesine öncelik verilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu