New York’ta yaşlılar için robot refakatçi dönemi başlıyor

New York Eyaleti Yaşlanma Ofisi (NYSOFA), 65 yaş üstü yetişkinlere destek olmak için AI tabanlı ev cihazları gibi robotlar dağıtacak.

Pandemi, son iki yılda dikkatleri yaşlı nüfusuna çevirdi. Özellikle fiziksel mesafe nedeniyle 65 yaş üstü yetişkinlerde yalnızlık, bunalım gibi sorunlar ortaya çıktı. New York Eyaleti Yaşlanma Ofisi (NYSOFA), robotlar ile bu soruna bir nebze de olsa çözüm bulmaya çalışıyor. Ofis, 800’den fazla robotu dağıtma planlarını duyurdu. Kurumun misyonu, toplumlarında yaşlanma yeteneklerini en üst düzeye çıkaran destek hizmetlerine erişimini iyileştirmek olarak gösteriliyor.

Etkileşimli bir ev eşyası mı, can dostu mu?

NYSOFA tarafından dağıtılacak olan robotlar kullanıcılara yanıt verebiliyor ve toplanan verilere göre gelecekteki davranışları temellendirebiliyor. ElliQ olarak adlandırılan robotlar, Siri veya Amazon’un Alexa’sı gibi son yıllarda yaygınlaşan diğer AI tabanlı ev cihazları gibi çalışıyor. Yani aslında iletişim odaklı, biraz daha etkileşimli bir ev aletinden bahsediyoruz. ElliQ iki bölümden oluşuyor: Kullanıcılara bakmak için hareket edebilen bir mikrofon ve hoparlörü tutan ışıklı bir yüz ve video iletişimini kolaylaştırabilen ayrı bir dokunmatik tablet.

İsrailli teknoloji şirketi Intuition Robotics, ElliQ’yu üretiyor ve buna proaktif, hedef tabanlı bir sistem diyor. Şirket geçen yıl bir basın açıklamasında, “Refakatçi ya da can dostu robot, son iki yılda yaşlı yetişkinlerin evlerinde 30.000 günden fazla zaman geçirdi ve ortalama olarak her bir yaşlı yetişkin, ElliQ ile ayda 150 başarılı hedefe yönelik etkileşimi tamamladı.” diyor. Yaşlı yetişkinlere odaklanan Intuition Robotics, kendisini “empatik dijital arkadaşlar” üreten bir şirket olarak tanımlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu