Öğretmen, dijital ortamda öğrencilerini takip ederken yakalandı

Öğrencilerin sınavlarda kopya çekmelerini engelleyen yapay zeka, bu sefer niyeti başka olan eğitmeni yakaladı.

Narsee Monjee Enstitüsü Yönetim Bilimleri (NMIMS) öğrencilerinin yeni bir iddiasına göre, öğrencilerin pandemi nedeniyle dijital olarak öğrenime devam etmeleri yeni bir takım gizlilik hakları ihlallerini doğuruyor. Aslında haber bir araştırmadan ziyade tatsız bir olaya yaşanıyor. Uzaktan ders veren eğitmenlerden biri öğrencileri WhatsApp üzerinde “stalk” diye tabir edilen takibe başlıyor. İddialara göre eğitmen bununla da kalmayıp özellikle online sınavlarda tacizde bulunuyor.

Kopya çekmenin önüne geçmek

İnternet Özgürlük Vakfı (IFF) ise özellikle yapay zeka sayesinde eğitmenin bu davranışını tespit ediyor. Normalde yapay zekanın amacı öğrencilerin sınavlarda kopya çekmelerini engellemek. Bunun için de davranışları takibe alan sistem bu sefer niyeti başka olan eğitmeni yakalıyor. En fazla 20 saniye aralıkla olmak üzere rastgele şekilde fotoğraf çeken yapay zeka tartışma konusu olsa da özellikle üniversitelerde tercih edilmeye başlandı.

Zorunlu güvenlik eğitimi

Siber güvenlik uzmanı Shubham Singh’in açıklamalarına göre, hızla geçilen online eğitimde çeşitli sorunların yaşanması normal. Ona göre bu tarz olayların önüne geçmek için siber güvenlik kurumları ve okullar birlikte hareket etmeli. Singh, şu aşamada özellikle arka kapıdan sisteme sızan bir kişinin “sağlıksız” şekilde öğrencileri gözlemlediği olaylarıyla sık karşılaşıldığını belirtiyor. Bu tip sorunların önüne geçmek için eğitmenler, öğrenciler ve yöneticiler uzun vadeli ve zorunlu siber güvenlik dersleri almalı.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu